Välimeren suurin saari, Sisilia
Sisilia on Välimeren suurin saari, joka sijaitsee aivan Italian eteläisessä osassa. Pääset saarelle lentäen tai laivalla, siltaa ei vieläkään ole rakennettu ja poliittista keskustelua seuraten, ei taideta vieläkään rakentaa!
Saaren pääkaupunki, suurin kaupunki ja samalla voisiko sanoa villein kaupunki – on Palermo. Palermosta löytyy kaikki, paitsi tulivuori.
Sisilian toisiksi suurin kaupunki Catania löytyy saaren itärannikolta ja kaupunki on todella tumma, melkein musta, sillä rakennusmateriaalina on käytetty tummaa laavakiveä.
Noin 3300 m korkea Etnan tulivuori sijaitsee Cataniassa ja näkyy aina Augustaan, Ennaan ja Calabriaan saakka.
Muista, että pelkästään Sisiliassa on 9 maakuntaa ja kun puhutaan saaresta, ei puhuta Ahvenanmaasta – Sisilian välimatkat ja korkeuserot vaikeuttavat kulkua ja jakavat saaren eri osat ainutlaatuisiin omiin ominaisuuksiinsa.
Ehdinkö nähdä koko saaren viikossa?
Vastaus on, että et ehdi, eli älä siis lähde edes yrittämään! On ihan mahdoton sanoa sinua tuntematta, mitä just sun olisi pakko tehdä, nähdä tai kokea Sisiliassa, mutta voidaan vähän fiilistellä!
Etna
Etnan tulivuorella käyntiä ei ole tainnut kukaan katua, kokemus on uniikki jo pelkästään 2000 m korkeudessa, suurimmalla turistialueella Rifugio Sapienzalla. Siellä voit helposti ja itsenäisesti kiertää kaksi vanhaa kraateria kävellen. Sen sijaan he ovat katuneet, jotka lähtivät Sisiliasta Etnalla käymättä.
Maasto alkaa nopeasti muuttua mustaksi ja kivikkoiseksi, kun ajat tai istut kyydissä kohti korkeuksia.
Omalla autolla pääsee perille 2000 m saakka. Perillä odottaa valtava parkkialue, kahviloita, muutama myymälä, sekä kaapelihissiasema. Mikäli halajat ylös saakka, varaa aikaa, tuulitakki ja opas.
Rantoja ja rantabileitä
Uiminen on ihaninta syksyllä, sillä meri on kesän jäljiltä lämmin, turismin kovin piikki alkaa tasoittua ja helteet rauhoittuvat.
Keväällä meri on viileä ja kesällä rannat ovat täynnä lomailijoita. Ota mukaan snorkkeli, uimakengät ja vahvaa aurinkorasvaa.
Cataniassa suurin osa rannoista on laavakiveä, jolloin veteenmeno vaatii tarkkuutta ja ne uimakengät.
Löytyy myös hiekkarantaa, heti keskustan tuntumasta Playalta, mutta vaikka sijainti on nerokas keskustassa oleilijalle, rannalta ei kannata odottaa “Sisilian kaunein ranta” -titteliä.
Pitkä Playa lentokentän edustalla on vuorotellen julkisia uimaspotteja ja maksullisia Lidoja. Mikäli tanssijalkaa vipattaa, täältä löytyy kesällä useita rantabileitä ilta-aikaan.
Fiumefreddosta Messinaan saakka ja kaikki siinä välissä (Giardini-Naxos, Taormina, Letojanni) on pääosin pikkukivirantoja. Omia suosikkejani! Hiekkaa ei tarvitse viedä mukana kotiin saakka ja kulku on rosoista laavakiveä mukavampaa.
Pitkää ja lähes loputonta hiekkarantaa löytyy Agrigenton alueelta, Ragusasta, Trapanista ja lisäksi Palermon seudulta, Cefaluta unohtaamatta.
Ruoka, uskonta ja intohimo
Ruoka ei ole ravintoa Sisiliassa, vaan uskonto ja intohimo. Jos olet rohkea, eikä sinulla ole ruokarajoitteita – paras tapa päästä kulttuuriin sisään on syömällä!
Maista aivan kaikkea ja nauti! Muutama nosto: moni sisilialainen perinneruoka on reseptiikaltaan automaattisesti kasvissyöjälle sopiva – liha oli aikanaan kallista ja siitä oli pulaa.
“Aina pelkkää pizzaa ja pastaa” ei pidä paikkansa, mikäli luet menuja avoimin mielin. Listoilta löytyy ihania ja täynnä makua olevia alkupaloja, joiden kautta saat monia makuja kerralla – kuten ruoka itsessään, alkupalat on parasta jaettuna!
Risottoa valmistetaan Sisiliassakin ja lisäksi Secondo-listalta eli pääruuista löytyy monia annoksia, joissa päätähtinä esiintyvät liha ja kasvikset. Tai kala ja kasvikset. Jos tilaat pizzaa, muista harkita sitä, jossa on mozzarellaa, mortadellaa ja pistaasirouhetta!
Kuumana kesäpäivänä gelato edustaa ruokaympyrän suurinta sektoria, mutta Sisiliassa on pakko maistaa myös granitaa.
Tuo sorbettia muistuttava viilentäjä on pelastus, viilennys ja taivas. Pistaasi granita on parhaimmillaan niin kermaista, että epäilet sitä gelatoksi.
Kun tilaat granitaa, on melkein tavallisempaa tilata kaksi makua kerralla, kuin koko kulhon verran yhtä makua. Mieti siis jo kesälomaa odottaessasi tai lentokoneessa maisemia katsoessa, starttaatko loman manteli-pistaasi yhdistelmällä, sitruuna-mansikka yhdistelmällä vai onko suklaa ja kahvi sinun valintasi, kun puhutaa sisilialaisesta granitasta!
Granitan paras ystävä on brioche pulla, josta syödään ensin hattu ja sitten vastaa loput – ja aina repimällä palasia käsin, ei haukkaamalla – niin se vaan menee.
Minä olen Julia ja asun Cataniassa, löydät mut somesta nimellä juliaxsicily. Iltasanomat kirjoitti alkuvuonna jutun siitä, miten päädyin tänne Suomesta.
Seuraa somessa ja nauti Sisiliasta, jos se on sun lomakohteesi – jos kaipaat apua lomasuunnittelussa, myyn aikaani ja lisäksi e-oppaita suunnittelun avuksi.
Alla prossima!