Tervetuloa Italiaan Tasavallan presidentti Alexander Stubb

Tasavallan presidentti Alexander Stubb saapuu  Italiaan  3.–4. heinäkuuta 2024 työvierailulle. Vierailua isännöi Italian tasavallan presidentti Sergio Mattarella.

Presidentti Stubb tulee keskustelemaan presidentti Mattarellan kanssa Quirinalen palatsissa Roomassa. Keskustelun aiheina ovat muun muassa ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset kysymykset sekä Suomen ja Italian kahdenväliset suhteet. Vierailun aikana presidentti Stubb tulee tapaamaan myös Italian pääministeri Giorgia Melonin.

Ennen virallisia tapaamisia torstaina, presidentti Stubb osallistuu keskustelutilaisuuteen, jossa analysoidaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa sekä Euroopan turvallisuushaasteita Välimeren alueella ja Afrikassa. Yhdessä ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa käytävän keskustelun järjestää ajatushautomo Istituto Affari Internazionali.

Presidentti Stubb tulee tapaamaan myös suomalaisia ja italialaisia elinkeinoelämän toimijoita suurlähettiläs Matti Lassilan isännöimällä illallisella.

Tasavallan presidentille Italia ei olekkaan tuntematon paikka, onhan hän työskennellyt Euroopan komission puheenjohtajan Romano Prodin neuvonantajana. Prodin kaudella hänellä oli mahdollisuus osallistua EU:n päätöksentekoon ja tukea komission puheenjohtajaa strategissa kysymyksissä.

Vuodesta 2020 presidentti Stubb työskenteli Euroopan yliopistoinstituutissa, (EUI) School of Transnational Governance -yksikössä Firenzessä.  Stubb toimi yksikön johtajana ja professorina, kunnes jätti tehtävän kampanjoidakseen presidentinvaaleissa.

Stub on luonnehtinut Firenzessä olo aikaa, “ Elämänsä parhaiksi vuosiksi” Stubb on monipuolinen poliitikko, hän on toiminut ulkoministerinä 2008–2011 pääministerinä 2014–2015 sekä valtiovarainministerinä 2015–2016. Hänellä on laaja kokemus kansainvälisistä suhteista ja EU-asioista.

Tasavallanpresidentti on yksi Suomen historian kielitaitoisimmista presidentistä. Hän puhuu viittä kieltä: ruotsia, suomea, englantia, ranskaa ja saksaa. Italian suomalaiset odottavat tietysti pientä puhetta myös italiaksi.