Rantapäivä Italissa

Italia on erityisesti kesällä monien turistien suosikki matkakohteita. Kesällä lämpötilat saattavat kohota parhaimmillaan yli 40 asteen ja nähtävyyksien katselu suurissa kaupungeissa voi tuntua tukalalta ja meren viileä tuulahdus tuo helpotuksen kesän kuumuuteen.

Tästä artikkelista löydät vinkkejä ja hintoja rantapäivään eri puolilla Italiaa

Rooma Ostia

Roomasta pääsee aika kätevästi rannalle julkisilla, helpoiten Piramiden metroaseman kyljessä olevalta Porta San Paolon asemalta ja sieltä ns. treninolla eli metromarella Ostiaan.

Yleisiä rantoja on ihan Ostian keskustassa (pysäkki Lido Centro). Il Curvonessa, rantatuoli (lettino) maksaa arkisin 7€ ja viikonloppuna euron enemmän. Aurinkovarjo (ombrellone) maksaa saman verran. Iltapäivällä hinnat tippuvat vielä alemmas.

Matkaa voi jatkaa treninon pääteasemalta Cristoforo Colombolta vielä bussilla 07 Mare eteenpäin kohti Cancelli-rantoja, joissa hinta ainakin viimeisellä eli Cancello 7€ on samaa luokkaa.

Ylellisin Ostian rannoista on V Lounge Beach, jossa aurinkotuoli tai -varjo maksaa arkisin 20€.

Ilmaiseksi voi toki asettua yleiselle rannalle (spiaggia libera), rantatuolin tai varjon vuokra ei ole pakollista!

Junalla voi suunnata rannalle esimerkiksi Ladispoliin, missä hiekka on mustaa, tai Santa Severan linnan kupeeseen.

Rimini ja Riccione

Junalla matkustaminen Bologasta Riminiin on niin ikään helppoa. Bolognan pää rautatieasemalta pääset suoralla junayhteydellä noin 1,5h Riminille, hintaa lipulle tulee reilu 10€ riippuen vuorokauden ajasta.

Jo Riminiltä löydät useita vaihtoehtoja kivaan rantapäivään, ja onhan Riminin kaupunkikin itsessään näkemisen arvoinen, mikäli kuitenkin haluat tutustua eri rantoihin ja kaupunkeihin onnistuu se kätevästi uudella Metromarella.

Tämä Romagnan rivieraksi kutsuttu ranta-alue on erityisen hyvä rantalomakohde lapsiperheille, sillä rannat ovat matalia hiekkarantoja ja rantakuppilat ja kaupungit tarjoavat paljon leikkipaikkoja lapsille. Myös nuoriso viihtyy rannoilla, sillä Riminin ja Riccionen seudulla on tunnetusti aktiivinen yöelämä.

Riminin ja Riccionen välillä liikennöivä metromare pysähtyy useilla eri asemilla pääteasemien välillä. Juna liikennöi noin 20 min välein, hintaa junalla on 2,5€ mikäli otat 75min voimassa olevan lipun, 24h voimassa oleva lippu puolestaan maksaa 5€.

Riccionessa aurinkotuoli ja-varjo maksaa arkisin aivan rannassa noin 35€ kauempana rannasta 25€. Riminissä yksi aurinkotuoli ilman varjoa on keskimäärin 5€, 2 aurinkotuolia ja varjo on noin 20€ päivä, hinnat vaihtelevat aina paikasta riippuen.

Elban saari

Monilla suomalaisille hieman tuntematon lomakohde on upea Elban saari Toskanan rannikolla. Elba on Toskanan rannikon suurin saari ja Italian kolmanneksi suurin saari.

Elban upeat valkoiset rannat ja kristallinkirkas meri, sekä henkiäsalpaavat maisemat ja ulkoilumahdollisuudet on aktiivista lomaa kaipaavan paratiisi. Saarelta löytyy myös mielenkiintoisia kohteita historiasta kiinnostuneille, sillä saari tarjosi Napoleon Bonapartelle suojan maanpakoon.

Mikäli haluat tutustua kauniseen saaren kunnolla, kannattaa sinulla olla auto käytössäsi, saari on suuri ja välimatkat pitkiä. Elballe pääse kätevästi Piombinon satamasta autolautalla, matka kestää noin 1h menopaluu hinnat 2 aikuiselta ja autolta ovat noin 140€.

Elbalta löytyy paljon vapaita rantoja, joihin voit viedä halutessasi myös oman rantatuolin ja varjon, varjon ja tuolin päivävuokran hinnat vaihtelevat 20-40€ välillä.

Coneron Riviera

Marchen maakunnasta löytyy useita upeita rantakohteita, jotka ovat myös ehdottomasti kokemisen arvoisia. Pääkaupunki Ancona sijaitsee sekin rannalla ja sinne matkaa helposti suoralla junayhteydellä useista Italian suurista kaupungeista. Esimerkiksi Roomasta pääsee Anconaan vajaassa 4h ja hintaa lipulla on 20-50€ riippuen matka-ajankohdasta.

Yksi ehdottomasti kauneimmista rannoista löytyy Coneron Rivieralta, Sirolosta, noin 20km Anconasta etelään, Spiagga delle due Sorelle ( kahden sisaren ranta) rannalle pääsee vain meriteitse. Numanan pienestä satamasta lähtevät lautat kuljettavat sinut suoraa rannalle. Voit tutustua aikatauluihin tarkemmin Orari e prezzi | Traghettatori del Conero

Aktiivista lomaa haluavat voivat vuokrata kanootin/SUP-laudan Numanan, Sirolon tai Portonovon rannoilta ja seikkailla tälle upealle rannalle itsenäisesti.

Marchen maakunnasta löytyy myös paljon, muita kokemisen arvoisia rantakohteita, joista yksi on Senigallia. Tämä rantakaupunki sijaitsee noin 30km Anconasta etelään.

Senigalliassa järjestetään joka kesä kansainvälinen Summer Jamboree festivaali, joka kokoaa yhteen kaikki 40-50-luvun amerikkalaisesta musiikista ja kulttuurista kiinnostuneet ihmiset. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 27.7-4.8.

Tapahtuma on täynnä näytteilleasettajia, 40-50-luvun tyyliä, tanssia ja musiikkia. Tapahtuma onkin mukava tapa viettää erilainen rantaloma Italiassa, mikäli vintage, musiikki ja tanssi on sinun intohimosi.

Puglia

Italian saappaankorossa sijaitsevasta Pugliasta löydät kenties koko maan upeimmat rannat.

Baia dei Turchi on rauhallinen ja eristyksissä oleva ranta, johon pääsee joko kävelemällä paksun mäntymetsän ja dyynien läpi, tai vesibussilla, jotka kuljettavat kesäkuukaisina rantapäivää viettäviä ihmisiä rannalle

Rannalla on pääasiassa aurinkovarjoja ja aurinkotuoleja sekä muutama baari, jotka myyvät kylmiä juomia ja voileipiä, mutta ympäröivä alue on täynnä pieniä, hiljaisempia lahtia, joissa voit rentoutua rauhassa.

Lama Monachile on ehkä yksi Puglian kuuluisimmista rannoista sijaintinsa vuoksi. Tämä ranta nimittäin sijaitsee Polignano a Maressa, kaikkien rakastamassa rantakaupungissa, romanttisessa ja kiehtovassa kohteessa.

Lahdelle pääseminen on hyvin yksinkertaista, itse asiassa se sijaitsee kaupungin porteilla, vain 600 metrin päässä keskustasta. Se sijaitsee hyvin vanhan, nyt kuivuneen virran uomassa, joka kerran virtasi suoraan Välimereen.

Tarjolla on runsaasti palveluita, kuten välinevuokrausta erilaisiin aktiviteetteihin, runsaasti pysäköintitilaa, erilaisia ​​kauppoja, kahviloita ja ravintoloita.

Torre Guaceton luonnonsuojelualue sijaitsee Adrianmeren rannikolla pohjois Salentossa, muutaman kilometrin päässä Carovignosta ja San Vito dei Normannista, noin 20 kilometriä Brindisista pohjoiseen Pugliassa.

Torre Guaceton ranta on osa luonnosuojelualuetta ja rahat aurinkotuoleista ja varjoista menee alueen ylläpitoon. Rannalla on huomiotu myös liikuntarajoitteiset, lisäksi rannalta löytyy pieni baari jossa tarjoillaan paikallisia herkkuja.

Pääset Torre Guaceton rannalle muun muassa junalla (navetta), joka lähtee Torre Guaceton pohjoispuolella sijaitsevalta pysäköintialueelta, tämä tapa on hyvä, sillä näin et häiritse luonnonsuojelualueen herkkää ekosysteemiä.

Aurinkovarjo ja 2 tuolia puoleksi päiväksi tällä rannalla maksaa 20-30€, koko päiväksi 30-40€

Yhteenveto

Yleisesti ottaen Italiasta löytyy lukuisia toinen toistaan upeampia rantoja. Aurinkovarjojen ja tuolien päivävuokrien hinnat vaihtelevat alueittain hyvin vähän ja yleisesti ottaen voikin sanoa, että yhdelle rantapäivälle tulee aurinkovarjoineen ja tuolineen hintaan 20-30€. Mikäli vietät kohteessa pidemmän aikaa, esimerkiksi viikon, ovat hinnat yleensä edullisempia.

On toki olemassa rantoja, joissa rantapäivä voi maksaa huomattavastikin enemmän aina satoihin euroihin asti. Moni italialaisperhe tai kaveriporukka ottaakin aurinkovarjon ja tuolin koko kesäkaudeksi (toukokuusta syyskuuhun), tällöin kauden hinnat vaihtelevat huomattavasti, sadoista euroista aina yli tuhanteen euroon.

Lähes kaikilta rannoilta löytyy kuitenkin aina vapaa ranta (spiaggia libera), johon voit mennä nauttimaan rantapäivästä ilmaiseksi. Viime aikoina monilla rannoilla on otettu huomioon myös lemmikkienomistajat ja yhä useammalla rannalla on jo alue varattuna koirienomistajillekin.

Monista rantakaupungeista löytyy myös mukavia päivaretkiä veneillä, jolloin pääset tutustumaan rantaa ja lähialueeseen mereltä käsin. Retken pituudesta riippuen hintaan voi kuulua myös lounas.

Italian lomaa suunnitellessasi kannattakin tutustua laajasti maan moniin mahdollisuuksiin ja valita useasta vaihtoehdosta sinulle sopiva vaihtoehto

Kuvat: Noi-lehti toimitus ja internet