Presidentinvaalit 2024 Italian horisontista

Presidentinvaalien ennakkoäänestys käynnistyi 17.1., ja italiansuomalaiset kautta Saapasmaan käyttivät äänioikeuttaan ahkerasti.

Marchen suomalaisten lähin äänestyspaikka on San Marinon tasavalta, ja sinne kävikin tiemme heti ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Sumun ja tihkusateen läpi ajoimme ”ulkomaille” ja täytimme kansalaisoikeutemme.

Paikalla oli jo muitakin suomalaisia ja lisää saapui, ja tunnelma oli iloinen ja juhlavakin, olimmehan osallisina valtionpäämiehen valinnassa.

Vaalikahvit- ja kakkua

Äänestämisen jälkeen oli tarjolla vaalikahvit ja- kakkua, ja niiden äärellä pohdimme, kuinka tärkeältä tuntuu osallistua varsinkin presidentinvaaleihin.

Suomalaisittain presidentin on oltava ”koko kansan presidentti ”, luotettava ja vakaa, ja olimme yhtä mieltä siitä, että esimerkiksi amerikkalaistyylinen spektaakkeli ei sopisi ollenkaan suomalaiseen makuun.

San Marinossa äänesti ensimmäisenä ennakkovaalipäivänä 39 suomalaista, mikä on kunnioitettava luku. Monet tulivat pitkänkin matkan päästä. Monet käyttivät myös kirjeäänestystä, joka on verrattain uusi äänestysvaihtoehto, ja helpottaa huomattavasti äänestystä ja kasvattaa myös äänestysprosenttia.

Noi-lehden toimituksen väkeä äänesti myös ainakin Roomassa, suurlähetystön tiloissa.

Mahdollisen toisen kierroksen vaalipäivät ovat ulkomailla 31.1-3.2. Äänestää voi Cataniassa, Milanossa, Roomassa ja lisäksi San Marinossa.

Kuvat: Marchen suomalaiset