Piparkakkutiramisu suomalais-italialaiseen jouluun

Kymmenisen vuotta sitten Helsingin Sanomissa julkaistiin piparkakkutiramisun ohje, ja siitä saakka tämä ihana yhdistelmä suomalaista ja italialaista ruokakulttuuria on ollut osa minun jouluani. Usein olen vienyt sitä mukanani myös uuden vuoden juhliin. Piparkakut sopivat mielestäni erittäin hyvin jouluisen tiramisun pohjaksi,koska niissä on itsessään jo paljon makua. Olen vähän soveltanut alkuperäistä reseptiä oman makuni mukaan korvaamalla suklaarouheen piparkakkumurulla ja lisäämällä vähän kahvia. Herkku on maistunut hyvin myös italialaisille!

Piparkakkutiramisu kahdeksalle

4 kananmunan keltuaista
¾ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kanelijauhetta
500 g mascarponejuustoa
1 + 2 rkl amarettoa (tai brandyä/konjakkia/tummaa rommia tai esimerkiksi alkoholitonta rommiaromia)
2 valkuaista
pienen pieni ripaus suolaa
150 g ohuita piparkakkuja
50 g tummaa suklaata karkeaksi rouhittuna tai piparkakkumurua
Loraus vahvaa kahvia

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Lisää keltuaisiin sokerit ja kaneli ja vatkaa kovahkoksi vaahdoksi. (Paras lopputulos tulee kuumavesihauteessa. Anna tällöin vaahdon jäähtyä ennen kuin jatkat.) Lisää joukkoon mascarpone ja ruokalusikallinen amarettoa ja halutessasi myös loraus kahvia. Vatkaa tasaiseksi seokseksi.

Lisää valkuaisten joukkoon aavistus suolaa ja vatkaa kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.

Nostele valkuaisvaahto mascarponevaahdon joukkoon ja nosta massa hetkeksi kylmään. Levitä piparkakut työlaudalle ja sivele niille kevyesti amarettoa/kahvia. Kannattaa käyttää ohuita piparkakkuja, kuten esimerkiksi Anna’s Pepparkakor, jotka kostuvat hyvin eivätkä jää liian koviksi. Älä kuitenkaan kostuta piparkakkuja liian pehmeiksi.

Asettele osa pipareista tarjoilumaljan pohjalle. Levitä päälle mascarponemassaa ja ripottele pintaan hiukan suklaarouhetta tai piparkakkumurua. Tee samanlaisia kerroksia. Anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Koristele suklaarouheella tai piparkakkumurulla ja muutamalla kokonaisella piparkakulla. Voit tehdä tiramisun valmiiksi jo edellisenä päivänä, mutta laita tällöin koristelut pinnalle vasta juuri ennen tarjoilua.