Opiskelijaperhe Italiassa
Niemisen perheen ulkomaille muuton tarina on hieman erilainen. Jesse (37v) oli haaveillut jo pitkään opiskelusta ulkomailla. Suomessa unelmien ammatin koulutus, liikennelentäjäksi, olisi maksanut saman verran kuin ulkomailla asumiskuluineen. Miksi siis ei toteuttaisi suurta unelmaa? Olisiko perhe ja pienet lapset esteenä? Heidän perheen kohdalla näin ei ollut.
Mirja (36v) ja Jesse puhuivat ulkomaille muutosta jo vuosia ennen kuin se tapahtui, kauan ennen lapsia. Lapsille annettiin kansainvälisen nimetkin tästä johtuen. Oikea ajankohta tuli vasta, kun perheessä oli kaksi lasta: 5- ja 1-vuotiaat tytöt. Jesse sai koulupaikan unelmien ammattiinsa Bolognan läheltä Forlìsta, ja käytännön asiat tuli hoitaa. Ennen muuttoa ulkomaille oli kuitenkin monia asioita, jotka piti selvittää:
- Koulutuksen hyväksyttävyys: perheen tuli varmistaa, että kyseinen koulu täyttää ne määritteet, joiden perusteella opiskelija saa opintotuen, asumislisän ja opintolainan.
- Lasten neuvola ja rokotteet. Mitkä rokotteet ovat pakollisia tai suositeltuja kohdemaassa, miten lasten kasvun tarkkailu vs. Suomen neuvolajärjestelmä
- Asunnon hankinta: Mistä löytää asunto? Tämä oli yksi suurimmista kysymyksistä, sillä perheemme tarvitsi tilavan ja turvallisen asunnon.
- Tarvittavat dokumentit: Passit, eurooppalaiset sairaanhoitokortit ja Italian Codice fiscale tuli olla valmiina ennen muuttoa.
Käytännön valmistelut perheen näkökulmasta
Niemisen perhe lähti selvittämään asioita Kelasta ja jättivät soittopyynnöt sekä ulkomaiden asioihin- että opintotukiasioihin erikoistuneille asiantuntijoille. Mirja kirjoitti pitkän listan kysymyksistä, joita putkahti mieleen, ettei hän vain unohtaisi yhtäkään. Asiantuntijat kertoivat selkeästi, mitä eroa on muuttaa perheenä ulkomaille opiskelija-tai työntekijän statuksella. Opiskelijan etuudet olivat paljon rajallisemmat ja esimerkiksi kirjoja ei suositeltu siirtämään koko opintojen aikana, muuta kuin väliaikaisesti, jottei tukien maksaminen loppuisi.
Tämä vaikuttaisi myös terveydenhuoltoon, sillä sehän pysyisi tästä syystä Suomessa. Eli kaikki sairaanhoitoon liittyvät asiat koko perheelle piti hoitaa ensiavun kautta. Perhe pääsikin esimerkiksi ensimmäisen kesän aikana jo tutustumaan lasten sairaala osastoon nuoremman ollessa kovassa kuumeessa ja hänen sairastuessaan väliaikaisesti vakavasti.
Terveydenhuoltoon liittyi myös rokotukset. Kaikille suositeltiin hepatiitti-rokotteita, mutta ne olivat kuulemma loppuneet Suomesta suositun matkailukauden alkaessa. Perhe ei aikataulullisista syistä enää Suomesta saaneet hepatiitti-rokotteita, mutta lapsille nämä järjestyi Italian kunnan ”neuvolatoiminnan” kautta. Italiassa hepatiitti-rokotteet ovat osa pakollista rokote-ohjelmaa ja ne kuuluu olla voimassa, mikäli lapsensa haluaa hoitoon tai kouluun. Rokotepakko johtunee osittain vuonna 2017 Italiassa levinneestä tuhkarokkoepidemiasta. Lasten neuvolasta annettiin myös englanninkieliset rokotekortit, joista tieto siirrettiin paikalliseen järjestelmään.
Asunnon löytämisessä perhettä auttoi Jessen koulu varaamalla kahdelle eri asunnonvälittäjälle tapaamiset. Kaikkien ihmeeksi, asunnon avaimet olivat käsissä jo saman viikon aikana. Yleensä Italiassa asunnon saamiseen menee aikaa vähintään useampi viikko. Tämä nopea prosessi oli suuri helpotus, sillä se antoi perheelle mahdollisuuden keskittyä muihin tärkeisiin asioihin, kuten lasten päiväkotipaikan järjestämiseen sekä tietenkin uuteen asuinympäristöön tutustumiseen.
Lisäksi ennen muuttoa tuli tarkastaa omat terveysvakuutuksen ja niiden kattavuus, passien ja eurooppalaisten sairaanhoitokorttien ajantasaisuus, sillä varsinkin jälkimmäistä tarvitsi kaikkiin lääkärien määräämiin hoitoihin sekä tietenkin paikallinen veronumero, Codice Fiscale, jota Italaliassa tarvitsee niin asunnon vuokraamiseen kuin puhelinliittymän avaamiseen.
Lapsiperheen arki Italiassa
Jessen koulu alkoi heti seuraavalla viikolla muutosta, keskellä toukokuuta. Mirja oli edelleen vanhempainvapaalla omasta työstään. Lapset viettivät hänen kanssaan kesän, kunnes syksyllä vanhempi lapsi aloitti päiväkodissa ja jatkoi myöhemmin kouluun, jotta hän integroituisi uuden maan yhteiskuntaan ja oppisi kielen.
Italiassa päiväkoti- ja koulusysteemi eroaa jonkin verran suomalaisesta ja tässä oli myös paljon eroja kaupunkien sisällä. Koska perheellä oli domicilio (väliaikainen kirjojen siirto), lapset menivät yksityiseen kouluun, sillä kunnan kouluissa oli paikkoja vain residenzan (pysyvä kirjojen siirto) omaaville lapsille. Alussa kielen ymmärtäminen tuotti haasteita, mutta lapset oppivat nopeasti leikkien ja uusien ystävien avulla.
Kuopus vietti vielä pari vuotta kotona Mirjan kanssa, ennen kuin aloitti myös päiväkodin samassa tarhassa, missä esikoinen oli aloittanut Italiaan integroitumisen. Päiväkoti- ja koulujärjestelyt sujuivat hyvin, vaikka aluksi jännitti, miten lapset sopeutuvat uuteen ympäristöön ja kieleen. Kuopuksen aloittaessa koulun, myös Mirja aloitti Tradenomi AMK:n tutkinnon opiskelut etänä Suomeen. Hän valmistui nyt toukokuussa.
Haasteet ja ratkaisut
Muutto ulkomaille ei tietenkään sujunut ilman haasteita. Esimerkiksi byrokratia Italiassa voi olla hankalaa ja aikaa vievää. Asioiden hoitaminen paikallisissa virastoissa vaati usein paikalle menoa, kärsivällisyyttä ja italian kielen alkeiden hallintaa. Onneksi paikalliset tutut ja koulun henkilökunta auttoivat navigoimaan näiden haasteiden läpi.
Kaksi opiskelevaa vanhempaa ja pienet lapset eivät ole mikään helppo kombo ja helposti tuli ymmärrettyä mitä ruuhkavuodet voisivat pahimmillaan olla. Sosiaalisen median suomalaisten yhteisöt olivat korvaamattomia, kun tarvitsi neuvoja esimerkiksi akuuttiin hammaslääkäri-tarpeeseen ja apua arjen muissa kysymyksissä. Myös paikalliset italialaiset perheet ottivat Niemisen perheen lämpimästi vastaan, mikä teki sopeutumisesta helpompaa.
Lopuksi
”Enemmän harmittaisi se, ettemme olisi lähteneet tähän seikkailuun, kuin että olemme kokeneet tämän seikkailun”, Mirja kiteyttää. ”Elämä on täynnä haasteita ja yllätyksiä, mutta juuri ne tekevät matkasta mielenkiintoisen ja palkitsevan. Uuden kulttuurin, kielen ja elämäntavan oppiminen on tarjonnut meille korvaamattomia kokemuksia!”
Lapset ovat sopeutuneet upeasti, ja heidän kykynsä oppia uusi kieli ja kulttuuri on ollut inspiroivaa. Lasten lisäksi Mirja ja Jesse ovat myös saaneet uusia ystäviä ja verkostoja, jotka ovat rikastuttaneet elämää. Italialainen yhteisöllisyys ja vieraanvaraisuus ovat tehneet syvän vaikutuksen, ja olemme oppineet arvostamaan elämän pieniä hetkiä aivan uudella tavalla.
Vaikka arjessa on ollut omat haasteensa, Niemisen perhe on löytänyt niistäkin positiivisia puolia. Jokainen este on ollut mahdollisuus oppia ja kasvaa, ja he ovat oppineet käsittelemään asioita yhdessä perheenä. ”Voimme katsoa taaksepäin ja olla ylpeitä siitä, että uskalsimme ottaa tämän askeleen lastemme kanssa.” Jesse toteaa.
Niemisen perhe toivoo, että heidän tarinansa rohkaisee muita perheitä kokeilemaan uusia mahdollisuuksia ja seuraamaan unelmiaan. Elämä on liian lyhyt jossitteluun, ja joskus suurimmat seikkailut alkavat yhdestä rohkeasta askeleesta. Niemisen perheen tarina on todiste siitä, että kun uskaltaa hypätä tuntemattomaan, voi löytää itsestään ja läheisistään aivan uusia puolia.
Niemisen perheen tarinaa pääsee seuraamaan niin Instagramin kuin Facebookin sivuilla Italian viemää.