Joulu Italiassa

Italiassa tyypillisesti perhe kokoontuu aina ruokapöydän ääressä. Siinä ratkotaan päivän pulmat ja tulevat tapahtumat, pölinä on kova ja pientä huutamistakin saattaa esiintyä. Joulu ei tässä asiassa muuta asiaa. Koko perhe, usein mummit, kummit, tädit, sedät ja serkut saapuvat joulupöydän ääreen nauttimaan maistuvasta ruoasta. Jouluna ateriat kestää kauan, niistä nautitaan todella. Valmistetaanhan Italiassa maailman parasta ruokaa.

Joulupyhien ruokien valmistelu alkaa viikkoja ennen joulua, parhaiden mahdollisten raaka-aineiden hankinnalla. Jos vain mahdollista kaikki ruoka tehdään itse alusta loppuun. Jokaisella italialaisperheellä on omat joulutraditionsa. Yleisesti jouluaaton illallinen koostuu kalasta ja äyriäisistä, koska halutaan syödä “kevyesti”. Joulupäivänä kauniisti katetut pöydät taas notkuu perinteisistä herkuista.

Juhlapyhinä aikaa kuluu pöydän ääressä todella paljon, kun vaihdetaan kuulumiset ja pelataan pelejä. Joulunajan peleistä suosituin on varmasti tombola ja sitä seuraa eri korttipelit, Joulupäivän lounas saattaa hyvinkin venyä illalliseksi. Mummit ja äidit pyörivät patojen ääressä ja vaihtavat lautasia pöytään, joku setä tai vaari on käynyt välillä nukkumassa ja palaa taas mukavaan seuraan jatkamaan ateriointia.

Italialaisen joulupöydän herkut vaihtelevat maanosan ja perheiden omien perinteiden mukaan. Jouluateriaan kuitenkin kuuluu alkupalat, lautaselta löytyy usein friteerattuja kasviksia, lohta tai Parman kinkkua ja mortadellaa. Alkuruokana on pastaa esim. torteliinejä, lasagnea tai canneloneja. Pääruokana on lihapaisti, uunikalaa, tietysti kaikki kasvisvaihtoehdot otettaan huomioon. Lisukkeina sitten uuniperunoita, kasviksia ja italiansalaattia. Sitten seuraa tietysti herkullinen juustotarjotin, jonka jälkeen nautitaan hedelmistä ja tietysti panetonesta ja pandorosta. Ei sovi unohtaa torroneja, joita nautitaan vain jouluna.

Joulun juhlinta jatkuu pitkillä kävelyillä, jotta ruoansulatus aktivoituisi ja näin päästäisiin taas jatkamaan ateriointia. Tapaninpäivänä (Santo Stefano) sitten pidetään hieman rääppiäisiä, jotta saadaan tilaa jääkaappiin, uuden vuoden juhlia varten.

Babbo Natale eli joulupukki saapuu Italiassa jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä, kiireisimmissä perheissä lahjat jaetaan jo aattoiltana. Tässäkin tavassa on alueittain erinäisyyksiä. Toisaalla joulupukki tuo pienen lahjan, kun taas Befana pujauttaa lahja-sukkaan sitten tammikuussa suuremman lahjan. Befana käy lasten luona 6. tammikuuta. Hän on vanha noita-akka, joka lentelee luudallaan ja jakelee hiiliä ja lahjoja lapsille, sen mukaan ovatko lapset olleet kilttejä vai tuhmia. 6.tammikuuta on muutenkin italialaisille tärkeä päivä. Silloin saapuivat tietäjät pienen Jeesus lapsen luo tuomaan hänelle lahjoja. Traditiona useassa italialaisesa kaupungissa ja kylässä nähdään Tiernapoikia laulamassa katujen kujilla.

Italialaiseen jouluun kuuluu ehdottomasti presepe – seimiasetelma, jossa pieni Jeesus lapsi on kaukalossa, Marian, Joosefin, ja kolmen viisaan itämään tietäjäjän ympäröimänä. Usein seimiasetelmassa on mukana, paimenia, kyläläisiä ja lampaita, joistain löytyy myös pieni joki ja kaivo. Seimiasetelman voi löytää kirkoista ja monesta eri paikoista 8. joulukuuta alkaen, jolloin Italiassa alkaa virallisesti joulun odotus. Nykyään on joulukuusi saanut tärkeän paikan italialaisissa kodeissa, usein se muovinen ja super koristeltu, mutta tuo sen joulun tunteen koteihin. Jouluyön messu kuuluu myös perinteisiin, vaikka et kävisi kirkossa koko vuonna, usein joulumessu on tupaten täynnä kaiken ikäisiä ihmisiä. Joulumessu tuo viimeisen silauksen joulutunnelmaan ja saa useat mielet rauhoittumaan joulun viettoon.