Italian suomalaiset tapasivat Bolognassa

Suomalaisia asuu Italiassa vakituisesti Finlandesi in Italia – statistiche e distribuzione per regione (tuttitalia.it):n mukaan lähes 1600 ja osa heistä on mukana Suomi-seurassa paikallisten seurojen kautta.

Italiassa toimivat Suomi-seurat ovat enemmän tai vähemmän aktiivisia, ja vuosittaiset Suomi-seurojen tapaamiset kokoavatkin osallistujia ympäri Italiaa. Italian Suomi-seurat ovat tavanneet vuosittain (koronavuosina oli tosin kahden vuoden tauko) vuodesta 1985 lähtien.

Ensimmäinen yhteinen tapaaminen oli Roomassa pikkujoulujen yhteydessä, ja sen jälkeen kokouksia on järjestetty eri puolilla Italiaa, riippuen mikä seura on ottanut järjestelyvastuun tapahtumasta. Vuoden 2022 kokous järjestettiin kauniissa Marchessa Fermon kaupungissa, Bolognan Sisuseura, tarjoutui vuoden 2023 kokouksen järjestäjiksi.

Jännitystä, organisointia ja etätapaamisia

Edellisestä Bolognassa pidetystä kokouksesta olikin ehtinyt kulua jo 19 vuotta. Suomi-seurojen kokoukset ovat perinteisesti olleet viikonlopputapahtumia ja aina hienosti organisoituja. Tunnustettakoon, että meitä hiukan jännitti, kuinka onnistuisimme kaikessa mallikkaasti. Päätimme että kokous järjestettäisiin alueellamme keväällä 15. – 16.4.2023.

Pienellä kuuden hengen ryhmällä aloimme suunnitella kokouksen organisointia. Ensimmäinen ja vaikein tehtävä oli löytää sopiva paikka tapahtumalle. Budjettimme ei myöskään antanut täysin vapaita käsiä paikan valintaan. Onneksemme saimme aivan Bolognan keskustassa olevan hienon Enzo Biagin auditorion lähes ilmaiseksi käyttöömme (vastuullemme jäi salin siivous- ja vartijakulujen hoitaminen).

Tämän jälkeen olikin paljon tehtävää, joista kukin meistä otti jonkun vastuualueen tehtäväkseen. Yksi meistä huolehti raha-asioista ja kutsujen lähettämisestä, toinen taas hotellitarjouksien pyytämisestä vieraille ja muista käytännön järjestelyistä. Jokaisen tehtäväalueen valmisteluista vastasi yksi tai useampi henkilö, olipa se buffet-ruokailun tilaamista, arpajaispalkintojen hankkimista, ravintolavarauksia tai kaupunkioppaan järjestämistä. Teimme myös yhdessä kaikkia tehtäviä ja päätöksiä, kuten ohjelman suunnittelun.

Onneksi oli olemassa zoom, jonka avulla kokoonnuimme lähes parinviikoin välein, ja whatsappissa viestit kulkivat kiivaaseen tahtiin. Kun huhtikuu saapui, olimme lähestulkoon valmiita. Pientä hienosääntöä oli vielä hoidettavanamme, mutta olimme rauhallisin mielin koska järjestelyt olivat edenneet suunnitelmiemme mukaan.

Kokousviikonloppu täynnä ohjelmaa

Kokousta edeltävänä perjantaina olimme perinteiseen tapaan järjestäneet pizza-illallisen, jonne saapui jo osa kokousväestä. Pizza-illallinen on mukava tapa aloittaa kokousviikonloppu nähden vanhoja tuttuja ja tutustuen uusiin Italiassa asuviin suomalaisiin.

Lauantai oli varsinainen kokouspäivä ja aamulla puoli kymmeneltä avasimme kokoussalin ovet osallistujille. Samalla myimme myös arpajaislippuja. Olimme iloisia, että niin moni oli tullut paikalle. Kun kaikki olivat saapuneet kokoukseen (64 henkilöä) meidän Sisu-seuramme varapuheenjohtaja Laura Peltonen avasi kokouksen kello 10 ja toimi kokouksen puheenjohtajana.

Kokouksen avauksen jälkeen kuulimme Bolognan kaupungin tervehdyksen Dottoressa Anna Lisa Bonilta (Assessora alle Relazioni Internazionali e alla Transizione Ecologica), sekä Bolognan Suomen kunniakonsuli Lamberto Tacolilta. Kaupunkimme kunniakonsuli kertoi myös konsulaatin tehtävistä Bolognassa.

Tämän jälkeen oli suuri kunnia, että paikalle oli saapunut myös Suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg, joka käsitteli puheenvuorossaan Suomi-seurojen toiminnan tärkeyden merkitystä, Suomen ja Italian välisiä suhteita sekä Suomelle keskeisiä ulko- ja turvallisuuspoliittisia teemoja – mm. Ukrainaa, Venäjää ja tuoretta Nato-jäsenyyttämme.

Sisu-seuran varapuheenjohtaja Laura Peltonen sekä Italian entinen suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg puolisonsa Mika Engbergin kanssa

Konsulipalvelujen kuulumisista kertoi Virpi Sormunen. Hän antoi lisätietoja konsulin asiakaspalveluista ja muutoksista, presidentinvaalien ennakkoäänestyksestä Italiassa, sekä passiin ja henkilökorttiin liittyvistä asioista. Olimme myös tyytyväisiä, että kokoukseemme ehti mukaan Suomen evankelisluterilaisen seurakunnan edustaja, pappi Marjo Kalliomäki, joka vastaa sekä Ranskan että Italian alueen ulkosuomalaisten evankelis-luterilaisen seurakunnan toimituksista, ja on apuna monenlaisissa tilanteissa. Hän myös pitää Roomassa vuosittain kaksi messua

Kaikki ohjelma ei suinkaan ollut pelkkää istumista, sillä Minna-Maria Virtanen opasti meitä tauon aikana qigongin liikkeistä.

Iloksemme saimme salillisen ihmisiä liikkumaan ennen Suomi-seuran Petri Tuomi-Nikulan puheenvuoroa seuran uutisista, kuten uudesta ulkosuomalaisille suunnatusta digitaalisesta osallistumisalustasta nimeltä Virta.

Ulkosuomailaiparlamentti

Suomi-Seuran tärkeän yhteistyöfoorumin, ulkosuomalaisparlamentin, kuulumisista puolestaan kertoi Satu Sulkunen. Saimme kuulla USP:n merkityksestä ja toiminnasta, sekä millaisia päätöslauselmia USP:n istuntoihin osallistuvat yhteisöt laativat Suomen ulkosuomalaispolitiikkaan ja ulkosuomalaisia koskeviin lakivalmisteluihin liittyen.

Toteutuneita päätöslauselmia ovat olleet muun muassa Suomi-koulujen määrärahojen lisääminen sekä kirjeäänestyksen käyttöönotto. Myös laadittu ulkosuomalaisstrategia on tärkeä, sillä se pyrkii säilyttämään ulkosuomalaisten yhteyden Suomeen ja tukemaan suomalaista identiteettiä ja kulttuuria ulkomailla.

Suomenkieltä monissa muodoissa

Buffetlounaan aikana suomenkielinen puheensorina soi äänekkäästi kokoustilassa. Lounaan jälkeen kokous jatkui. Bolognan yliopistossa voi opiskella suomen kieltä, ja suomen kielen lehtori, Sanna Martin kertoi opiskelusta ja keitä nämä nuoret ovat, jotka ovat kiinnostuneita suomen kielen oppimisesta.

Kokoukseen ovat perinteisesti kuuluneet Italiassa toimivien seurojen terveiset ja kertomukset siitä, millaisia aktiviteettejä seurojen jäsenet olivat vuoden aikana järjestäneet. Myös Suomi-seurojen Suomi- koulut kertoivat toiminnastaan. Bolognan kokouksessa olivat paikalla Rooman, Milanon, Firenzen, Riminin, Marchen ja Napolin (kirjalliset terveiset) seurat.

Ajassa taaksepäin

Aivan kokouksen lopuksi palasimme ajassa taaksepäin. Ensimmäiseksi Sanna Kristiina Salo kertoi, miten 1950-luvun alussa kaksi italialaista viikkolehteä kuvasivat Suomea, suomalaisten elämää Venäjän rajanaapurina ja suomalaisten saunomistapoja.

Tämän jälkeen kirjailija Heli Galliano puolestaan kertoi historiallisten romaanien taustatutkimuksen myötä keräämiään tietoja siitä millainen Modena ja sen lähiympäristö olivat, ja millaista siellä oli elää 1500- ja 1600-luvuilla

Loppu hyvin kaikki hyvin

Päivän viimeisenä ohjelmanumerona olivat arpajaiset. Arpajaispalkintoja oli paljon ja vaikka arpajaislippuja oli myyty kiitettävästi, lähes jokainen voitti jotain. Tämän jälkeen otettiin vielä ryhmäkuva muistoksi kokouksesta.

Ohjelman päätyttyä suurin osa kokouksen osallistujista jatkoi seurustelua aperitiivien parissa, ja paikkojahan Bolognasta löytyy useita. Iloinen seurustelu jatkui edelleen illallisella Bolognan keskustan ravintolassa, jossa mukana oli myös monia perheenjäseniä.

Sunnuntaina olimme vielä järjestäneet turistioppaan kanssa kierroksen Bolognan keskustan nähtävyyksillä ja lounaan, jonka jälkeen kokousväki alkoi palata kotiseudulleen.

Me Bolognan kokouksen järjestelijät myös palasimme väsyneinä, mutta tyytyväisinä kotiimme, sillä kokous oli edennyt kuten olimme suunnitelleet, ilman suuria ongelmia. Oli ollut ihanaa saada niin monet Italian suomalaiset kokoukseen ja nauttia heidän seurastaan. Suuri työ kokouksen järjestämisestä palkittiin sillä, että näimme vieraamme iloisina luonamme Bolognassa.

Sisu-seuran kokouksen järjestelytoimikuntaan kuuluivat: Miia Lampinen, Laura Peltonen, Taina Salesto, Sanna Kristiina Salo, Minna-Maria Virtanen ja Mari Toivanen.

Seuraavan kokous järjestetään Firenzessä 5.-7.4. 2024 jonne jo odotamme kovasti virallista kutsua!

Teksti : Sanna Kristiina Salo

Kuvat: Sisu-seura