Toto Cutugno siunattiin haudan lepoon 

Italialaisen kevyen musiikinmaestro, Toto Cutugno siunattiin haudanlepoon Milanossa 24.8.2023. 80-vuotias lauluntekijä menehtyi 22.8. San Raffaelen sairaalassa. Hautajaisissa oli tuhat paikkainen kirkko täynnä, ja myös kirkon pihalla ja edustalla paljon saatto väkeä.

Cutugno asui vuosikymmenien ajan via Tajanilla, Santi Nereo e Achilleon basilikan läheisyydessä. Hänelle oli tärkeää olla lähellä Linaten lentokenttää, jotta lähteminen ja paluu esiintymisiin olisi mahdollisen joustavaa. Cutugno oli erittäin tuttu hahmo kirkossa ja siunaus puheessa pappi muisti laulajan avanneen aina ovensa, kun seurakunnasta käytiin ambrosiaanisen tavan mukaisesti siunaamassa koteja joulunalla.

Kirkossa soivat perinteiset liturgiat ja Vivaldit uruilla sekä kirkkokuoron laulamina. Kirkon ovella, haitari soitti hiljaa Cutugnon melodioita ja siunauksen päätyttyä koko kirkkokansa yhtyi laulamaan tunnetuimpia ”Africa” (suomeksi Kuusamo) ”Sono italiano” (Olen suomalainen). Näitähän mekin olemme kaikki kuulleet radiosta jo Suomessa nuoruudessamme


Kesä helteen hipoessa Milanossa +37 astetta, me naapurustossa asuvat suomalaiset, Anna ja Johanna, olimme paikalla symbolisesti kaikkien Cutugnoa laulaneiden suomalaisten nimissä. Oli kunnia olla saattamassa kansan rakastamaa maestroa, joka yhdistää melodioillaan kahta kotimaatamme parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Kuvat ja teksti: Anna Kotinurmi