HALLOWEENIN TAIKAA

Halloween on kurpitsoiden ja noitien aikaa. Lokakuun lopulla syysiltojen pimeydessä haamut hiipivät esiin aitojen takaa ihmisiä pelottelemaan.

Amerikasta lähtenyt perinne on vallannut sekä Suomen että Italian maaperän. Italiassa jopa
kouluissa vietetään Halloween-juhlia ja lapsemme saavat pukeutua teeman mukaisesti (tietenkin ilman veitsiä ja miekkoja, että mitään ikävää ei sattuisi). Lapset kiertävät amerikkalaiseen tapaan liikkeissä ja ihmisten ovilla karkkeja kerjäämässä. Italialaisäidit odottavat yleensä kadun toisella puolella ja tarkkailevat tilannetta (riippuu tosin lasten iästä). Kodit koristellaan näyttävästi kurpitsoiden, hämähäkkien, noitahattujen ja luurankojen avulla.

Halloween oli alun perin uskonnollinen kelttiläinen sadonkorjuujuhla. Se oli heille uusivuosi (Samhain), joka osui marraskuun ensimmäiselle päivälle. Silloin kuolleiden sielujen uskottiin vaeltavan maanpinnalla. All Hallows’ Eve (kaikkien pyhien muistopäivä) muuttui Halloween-nimiseksi maallisemmaksi juhlaksi irlantilaisten siirtolaisten muutettua Amerikkaan 1800-luvulla. Amerikassa Halloween-kultti on tullut suosituksi, ja elokuvien kautta malli on matkannut ympäri maailmaa – Suomeen ja Italiaan saakka. Halloweenin päähenkilönä loistaa kurpitsa. Sehän on juuri syyskauden vihannes. Sitä voi käyttää kodin koristeluun, lasten pelotteluun tai tietenkin ruuanlaittoon.
Kurpitsasta voi tehdä makeita kakkuja, muffinsseja, suolaisia piirakoita tai keittoja. Tämä syksyinen eines luo väriä tummiin syysiltoihin. Se lämmittää sekä mielen että mahan.

KURPITSAKEITTO

Helppo ja halpa valontuoja syksyn pimeyteen:
AINEKSET:
4 annosta

1 kg tuoretta kurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
1 vihannesliemikuutio
4 dl vettä
2 dl ruokakermaa
muskottipähkinää
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia

TEE NÄIN:
Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Paloittele kurpitsa kuutioiksi.
Keitä kuutiot kypsiksi vihannesliemessä, johon olet lisännyt valkosipulit, öljyä ja
mausteet. Keittoaika: 20-30 min. Lisää vettä tarpeen mukaan.
Säästä osa kermasta ja rosmariinista koristelua varten.
Soseuta kurpitsaliemi sauvasekoittimella. Lisää kerma ja suola.
Asettele keitto lautaselle. Koristele rosmariininoksalla, öljytilkalla ja
kermalorauksella. Reseptiä voi soveltaa oman maun mukaan: kerman voi korvata jogurtilla, valkosipulin sipulilla, rosmariinin persiljalla. Käytä sinulle sopivia makuja.

Teksti ja kuvat: Miia Mattila