Napolissa kahvitellaan kerran kuussa

Napoli on kansainvälisesti tunnettu metropoli, taiteen ja musiikin täyttämä kaupunki.

Napolin nimeen yhdistetään usein niin hyviä kuin huonojakin asioita. Pizza, mafia, napolilaislaulut, Vesuvius, likaisuus, upeat taideteokset, Pompei tai kaaottisuus nousevat ihmisten mieleen, kun mainitaan Napoli.

Napoli on oma maailmansa, jossa kaikki sujuu omalla painollaan; ”arrangiare” tai ”arrangiarsi” on
Napolin motto.

Ongelmia on aina, mutta jokaiseen pulmaan on olemassa jonkinlainen ratkaisu.

***

Napoli on sekoitus montaa eri kulttuuria; Neapolis on ollut vuosisatoja eri valloittajien ikeen alla.

Eri kielet ja kulttuurit ovat sulautuneet kuitenkin sujuvasti toisiinsa. Napolin murre onkin ottanut esimerkiksi sanastoa ranskan ja espanjan kielistä.

Napolin monikulttuurisuuden joukosta ei voi tietenkään puuttua skandinaavista sävähdystä ja niinpä Napolissa toimiikin pieni, mutta sitkeä suomalaisryhmä.

***

Napolin Suomi-kerho on virallisesti perustettu vuonna 1988.

Sitä oli luomassa kahdeksan innokasta suomalaisnaista.

Kerhon tavoitteena oli yhdistää Italiassa asuvien suomalaisten joukko omaksi kokonaisuudekseen, edistää suomalaisten ja italialaisten välisistä vuorovaikutusta ja tuoda Suomea tunnetuksi ulkomailla.

Lisäksi kerho halusi perustaa kirjaston jäsentensä käyttöön.

Kirjasto toimii yhä. Sen laajasta, monikielisestä valikoimasta voi lainata teoksia kotiin luettavaksi.

Perustajajäsenistä vain kaksi on yhä aktiivisesti mukana kerhon toiminnassa eli Liisa Parhi-Scala ja
Kirsti-Liisa Repo. Ajan kuluessa uusia jäseniä on tullut lisää ja osa vanhoista on siirtynyt muualle.

Tällä hetkellä akiivisia jäseniä on yhteensä kymmenen (edellämainittujen lisäksi): Sirkka-Liisa Sarvasmaa-Napolano, Virpi Sihvonen-Cagnacci, Annikki Haataja-Albero, Anne Suominen-Covino, Minna Antikainen, Hanna Nietula, Miia
Mattila ja Zhanna Laitinen.

***

Kerhon toimintaan kuuluu kokoontuminen joka kuukausi jonkun jäsenen kotona.

Silloin kahvitellaan, keskustellaan ja mietitään tulevia tempauksia.

Tarjoilu hoidetaan nyyttikestiperiaatteella. Jokainen tuo jotain valmistamaansa tarjottavaa, kuten piirakoita tai pullaa.

Kokoontumisten yhteydessä pidämme kirpputoria, jonne jokainen tuo itselleen tarpeettomat tavarat. Näin toimimme myös luonnon hyväksi: yritämme kierrättää kaiken mahdollisen (vaatteita, koruja, sisustustekstiilejä).

Kerhotoiminta rahoitetaan jäsenmaksulla, jonka suoritamme kerran vuodessa.

***

Kerhotoimintaan kuuluu erilaisten retkien järjestäminen. Retkillä on käyty esimerkiksi Ischialla, Roomassa, Procidalla ja Sorrentossa.

Myös kulttuuritapahtumiin on osallistuttu innokkaasti.

Vuonna 2019 Olli Mustonen kävi Napolissa ja osa jäsenistä kävi hänen konsertissaan. Vuonna 2016 Suomi-seurojen suurkokous järjestettiin Napolissa; siellä oli iso osanotto, nelisenkymmentä suomalaista.

***

Suomi-kerho osallistuu myös urheilutapahtumiin: Rooman Funrun-tapahtumassa kaikkia Italian suomalaisia olikin iso joukko juoksemassa Suomen lippu kädessään vesisateessa.

***

Anne edustaa kerhoamme julkisissa tapahtumissa kuten virallisilla Itsenäisyyspäivän vastaanotoilla tai Suomi-seurojen yhteiskokouksissa, joita pidetään eri puolella Italiaa. Niissä Anne on käynyt muun muassa Roomassa, Torinossa, Milanossa ja Firenzessä.

Yleensä on vaikea saada kaikki lähtemään jonnekin tapahtumaan mutta onneksi edustajamme ehtii joka paikkaan.

***

Kerhon jäsenet vaihtuvat aina välillä, kun osa suomalaisista muuttaa muualle maailmalle tai Suomeen takaisin jonkin elämänmuutoksen vuoksi.

Alkuperäiset jäsenet pysyvät kuitenkin paikallaan kuin vahvasti juurtunut puu, jota myrsky ei saa hievahtamaankaan.

Vanhat jäsenet ovat suurena apuna uusille tulokkaille, jotka eivät vielä tunne Napolia ja napolilaisten salaisuuksia.

Napolin Suomi-seuran erikoispiirteenä on, että kaikki nykyiset jäsenet ovat naisia. Miehiä on joskus piipahdellut kokouksissa, satunnaisesti. Nimenomaan moni suomalaisnainen on lähtenyt Italiaan toteuttamaan unelmiaan – oli kyseessä sitten rakkaus tai työ.

***

Suomi-seuran kokouksissa noudatetaan suomalaisia juhlapäiviä. Tarjoilu on aina tilanteenmukainen. Jouluna syödään perinteisiä laatikkoruokia, kinkkua, rosollia ja joulutorttuja. Joulujuhlissa laulamme suomalaisia joululauluja tonttulakit päässämme ja jaamme pikkupaketteja.

Laskiaisena hernekeiton ja laskiaispullien voimalla muistelemme koto-Suomeamme ja suunnittelemme tulevia retkiä. Juhannusjuhlilla nautimme Liisan loistavasta lohikeitosta ja mukavasta seurasta. Joskus käymme ravintolassa: olemme järjestäneet muun muassa sushi- ja pitsailtoja.

***

Napolin Suomi-kerho ei ole pelkkä seura ja tuttujen tapaamispaikka vaan oma, pieni perheensä, jossa jokainen tuntee toisensa ja suree tai iloitsee toisen puolesta ja kanssa.

Olemme juhlineet monia syntymäpäiviä ja surreet menehtyneitä seuran jäseniä tai jäsenten aviopuolisoja. Kaveria ei jätetä –periaate toimii täysillä Napolin Suomi-seurassa. Ketään ei jätetä yksin: apua on aina tarjolla.

Seura on auttanut rahallisesti ja tukenut henkisesti myös sellaisia suomalaistyttöjä jotka jostain syystä ovat päättäneet palata Suomeen äkillisesti.

***

Osa jäsenistä on päätynyt seuraan erikoisten olosuhteiden ansiosta.

Minutkin liitti eräs italialaisrouva yhteen tuntemansa Suomi-kerhon jäsenen kanssa ja hänen kauttaan kuulin Suomi-seurasta ja saavuin ensimmäiseen kokoukseen. Enkä ole pois lähtenyt. Odotan aina malttamattomana seuraavaa kokousta ja suomalaisnaisten tapaamista. Kyllä meillä on aina niin hauskaa yhdessä.

***

Korona on tietenkin rajoittanut kokoontumisia mutta tämä syksy on lähtenyt käyntiin lupaavasti. Ensimmäisessä syyskokouksessa oli mukana yksitoista osallistujaa (seitsemän aikuista ja neljä lasta).

Joukkoon kuuluvat myös lapset, sillä vuosien kuluessa kerhon jäsenten perheet ovat kasvaneet ja lapsiakin on syytä
perehdyttää Suomi-seuran toimintaan.

Näin he ylläpitävät suomenkielentaitoaan ja viettävät aikaa yhdessä – seuran kokouksissa ja muutenkin vapaa-ajalla.

***

Napolin Suomi-kerho toivottaa hyvää syksyä kaikille suomalaisille ympäri Italiaa – ja muuallakin maailmalla.

Teksti: Miia Mattila

Haluatko mukaan Suomi-kerhon toimintaan? Löydät Napolin Suomi-kerhon ja muiden Italian Suomi-kerhojen yhteystiedot täältä.