
Ulkosuomalaisilla on oikeus sujuvaan asiointiin

Ulkosuomalaisparlamentti (USP) kokoontui kymmenenteen istuntoonsa ensimmäistä kertaa etänä 11.−12. kesäkuuta.
Istuntoon oli ilmoittautunut yhteensä 275 ulkosuomalaista, jotka edustivat noin 150 ulkosuomalaisyhteisöä 23 eri maasta.
***
Etäistunnon järjestäminen oli suuri haaste, sillä ulkosuomalaiset asuvat eri puolilla maailmaa eri aikavyöhykkeillä.
Kaikki sujui kuitenkin mainiosti, ja innokkaita osallistujia oli joka puolelta yön ja aamuyön tunteinakin.
***
Ennen istuntoa 7. kesäkuuta pidettiin Zoomissa Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän alueen aluekokous, johon osallistui 28 alueella asuvaa ulkosuomalaista.
Kokouksessa keskusteltiin istuntoon jätetyistä aloitteista ja alueemme ulkosuomalaisyhteisöille tärkeistä asioista.
Lisäksi valittiin vaaleilla alueemme edustajat seuraavalle kaudelle. Aluetta edustavaksi varapuhemieheksi valittiin Marko Suomalainen Thessalonikista ja hänen varahenkilökseen Satu Sulkunen Roomasta.
Onnea uusille edustajille!
***
Ulkosuomalaisparlamentin puhemies Markus Aaltonen avasi istunnon, minkä jälkeen kuultiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön avajaistervehdys.
Ulkosuomalaisten suurkuoron upea avajaisesitys kruunasi avajaisseremonian.
Tämän jälkeen oli vuorossa varapuhemiesten alue-esittelyt.
Nuorten foorumin tervehdyksen jälkeen päästiin itse istuntoasioihin ja kuultiin aloitealustus, minkä jälkeen edustajat siirtyivät eri valiokuntiin käsittelemään aloitteita.
**
Istunto käsitteli ennätysmäärän aloitteita, jotka heijastavat ulkosuomalaisten käytännön tarpeita ja toiveita.
Valiokunnissa lopulliseen muotoon hiotut päätöslauselmaesitykset käsiteltiin ja hyväksyttiin istunnossa toisena istuntopäivänä, jonka avasi eduskunnan puhemies Anu Vehviläisen juhlapuhe.
Aloitteista ja istuntoedustajien keskusteluista tuli voimakkaasti esille tarve sujuvoittaa ulkosuomalaisten asiointia viranomaisten kanssa.
Ulkosuomalaisparlamentti korostaa, että kaikille kansalaisille tulee taata mahdollisimman helppokäyttöinen, turvallinen ja maksuton tunnistautumistapa Suomen julkisiin palveluihin asuinmaasta riippumatta.
***
Myös passiasiat puhututtavat ulkosuomalaisia.
Istunnon hyväksymissä päätöslauselmissa todetaan, että passin voimassaoloaikaa pitäisi korottaa kymmeneen vuoteen, ja että ulkomailta haettavan passin korkean hinnan perusteet pitäisi selvittää ja hintaa pitäisi kohtuullistaa.
Valitettavasti istunnon jälkeen saimme täysin päinvastaisia uutisia, kun ulkoministeriö aloitti lausuntokierroksen maksuasetuksen muuttamista koskevasta ehdotuksesta, jossa esitetään, että edustustoissa myönnettävien henkilökorttien hintoja korotetaan kuudella eurolla ja edustustoissa myönnettävien passien hintoja 55 eurolla.
Kaikilla halukkailla on 6. elokuuta saakka mahdollistaa jättää ehdotuksesta oma lausuntonsa osoitteessa www.lausuntopalvelu.fi.
***
Istunnon hyväksymistä päätöslauselmista näkyy myös toive parantaa ulkosuomalaisten osallistumismahdollisuuksia kehittämällä yli 250 000 ulkosuomalaisen äänioikeutetun vaikuttamis- ja äänestysmahdollisuuksia.
Lisäksi USP katsoo, että ulkosuomalaisten osaamista ja tietotaidon arvostusta Suomessa on nostettava ja paluumuuttoa sujuvoitettava.
Ulkosuomalaisten asioihin toivotaan parannusta muun muassa valtionhallintoon nimitettävän ulkosuomalaisasioista vastaavan henkilön avulla.
Ylen ohjelmien parempi näkyvyys ja tarjonta, riittävä tuki Suomi-kouluille maailmalla sekä digitaaliset kirjastopalvelut olivat myös asioita, joihin USP toivoo parannusta.
Kaikki päätöslauselmat tullaan julkaisemaan ulkosuomalaisparlamentin verkkosivustolla.

Koko istuntoviikon ajan oli avoinna virtuaalinen Suomi-kylä, jossa järjestettiin 160 tapahtumaa, joihin osallistui yli 2 300 kävijää.
Suomi-kylä oli täynnä kulttuuritapahtumia, webinaareja, keskustelutilaisuuksia ja ulkosuomalaisille suunnattujen palveluiden esittelyjä.
Kylässä oli mahdollisuus verkostoitua muiden maailmalla asuvien suomalaisten kanssa sekä chattailla Suomen päättäjien ja viranomaisten sekä muiden tapahtumaan osallistuvien tahojen kanssa.
Monet Suomi-kylän tapahtumat ovat edelleen katsottavissa tallenteina Suomi-Seuran verkkosivustolla.
Suosittelen erityisesti vuoden ulkosuomalaiseksi 2008 valitun Bengt Holmströmin haastattelua, jossa Holmströmiä haastatteli monille italiansuomalaisille tuttu entinen Suomen Rooman-suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula.
***
Jos haluat seurata tarkemmin ulkosuomalaisparlamentin toimintaa sekä laajemminkin ulkosuomalaisia koskettavia asioita, kannattaa tilata Suomi-Seura ry:n uutiskirje.
Voit myös liittyä alueemme Facebook-ryhmään ”USP:n Etelä-Euroopan, Afrikan ja Lähi-idän alueen suomalaiset”.
Teksti ja kuvat: Katia Brunetto