Ennätyskuiva kesä sai järkyttävän päätöksen

Lauantai, 17. syyskuuta 2022.

Kirjoitan tätä suru sydämessä.

Ennätyskuiva ja -kuuma kesä sai järkyttävän päätöksen Marchessa tällä viikolla. Eilinen, 16. syyskuuta 2022, tullaan muistamaan maakunnassa kauan.

***

Luvassa oli sadetta ilman sen kummempia varoituksia. Sitä ei kuitenkaan tiedetty, että maakunnan ylle muodostuisi itseään ruokkiva vaarallinen supercella eli superukkosrintama, ennen kuin tilanne oli jo päällä.

***

Vielä iltapäivällä sade sai aikaan helpottuneita kommentteja: rutikuiva maa ja kärsivä kasvillisuus tarvitsivat kipeästi vettä.

Illan mittaan tilanne alkoi huolestuttaa varsinkin Pesaro-Urbinon ja Anconan provinsseissa, joissa myrsky eskaloitui hyvin nopeasti ja alkoi saada katastrofin puitteita. 

Misa-joki, joka laskeutuu alas vuorilta, halkoo kukkuloiden pikkukaupunkeja ja Senigallian kaupunkia ja laskee sitten Adrianmereen, alkoi nopeasti paisua kaatosateessa, ja kun joki ryöstäytyi uomastaan muiden pienempien jokien kanssa, vettä ei pidätellyt enää mikään.

Alueella satoi muutamassa tunnissa puolen vuoden sademäärä, jota kuiva maa ei pystynyt imemään.

Tulva jätti jälkeensä 11 kuollutta ja useita kadonneita.

***

Maakunta nuolee haavojaan, raivaustyöt ovat jo käynnissä ja tuhot nousevat taas miljooniin euroihin, kuten maanjäristystenkin yhteydessä, jotka nekin ovat seudun vitsaus.

Puheet vastuusta ja suunniteltujen tulvapatojen luvatuista ja unohdetuista rakentamisista vellovat taas uutisissa.

Pääministeri kävi eilen ja totesi, että pahalta näyttää ja jotain pitäisi tehdä. Vaalit ovat ovella, taas kerran. Uusi hallitus tuskin on entisiä aikaansaavampi.

***

Tänään saimme niskaamme uuden myrskyn, joka kaatoi puita, repi kattoja ja vaikeutti jo alkaneita raivaustöitä.

Me marchelaiset puhumme maakunnastamme herrankukkarona; olemme sivussa suurten kaupunkien tapahtumista.

Kun ilmastonmuutos ja poikkeavat sääolosuhteet aiheuttavat tällaisia suuronnettomuuksia,  on selvää, että edes Marche ei ole enää se herrankukkaro, joksi sitä luulimme.

Teksti: Elina Koskinen

Kuvat: Marjo Kaislasuo

Croce Verde P.A. Fermo

Fermon vapaaehtoisjärjestö Vihreä Risti (Croce Verde) on perustettu vuonna 1982. Järjestön päätavoite on olla mukana auttamisessa (esimerkiksi 112-hätäpalvelut), solidaarisessa toiminnassa ja hätätilanteissa (maanjäristykset, tulvat, jne.). Croce Verde P.A. Fermossa on noin 200 vapaaehtoista, jotka toimivat aktiivisesti koko läänin alueella. Croce Verde kuuluu Kansallisen julkisen avun liittoon (ANPAS),  jonka tehtävänä on rakentaa oikeudenmukaisempi ja tukevampi yhteiskunta kulttuurin kehittymisen kautta niin Italiassa kuin ulkomaillakin. Myös tämän jutun kuvat ottanut Marjo Kaislasuo on mukana Croce Verde P.A. Fermon vapaaehtoistoiminnassa.