Syksyn paras kurpitsarisotto

Nämä tarvitset:

  • 800 grammaa kurpitsaa (kuorittua ja puhdistettua)
  • 1,5 l kasvislientä
  • 120 g keltasipulia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 4 dl Carnaroli-riisiä tai muuta risottoriisiä
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 2 rkl tuorejuustoa (esimerkiksi Philadelphia)
  • Parmesan-juustoa raastettuna
  • Ripaus suolaa ja mustapippuria

Kasvisliemen voit valmistaa itse tai sitten käyttää valmista fondueta veteen sekoitettuna.

Tuorejuuston voit korvata voilla.

Tee näin:

Poista kurpitsasta siemenet, rihmat ja kuoret. Kuutioi kurpitsa.

Kuori ja kuutioi sipuli.

Kuumenna leveällä pannulla öljy ja lisää sipulikuutiot. Hauduta niitä noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

Lisää sitten pannulle kurpitsakuutiot.

Hauduta sipulikurpitsaseosta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.

Lisää sitten pannulle 1 desilitra kasvislientä.

Muista sekoittaa välillä.

Lopuksi muussaa sipulikurpitsaseos.

Voit halutessasi jättää muutamia kuutioita koristeeksi risottoon.

Kuullota riisit toisella pannulla, ja lisää sitten riisin joukkoon valkoviini.

Sekoita kunnes valkoviini on imeytynyt riisiin.

Sekoita riisi kurpitsaseokseen, ja lisää kasvislientä noin desi.

Kun neste on imeytynyt, lisää taas noin 1 desilitra lientä.

Jatka tätä, kunnes lähes kaikki neste on käytetty, ja riisi on juuri ja juuri kypsää.

Muista, että risotto saa jäädä löysäksi.

Aikaa riisin kypsymiseen kuluu riisin laadusta riippuen 15-20 minuuttia.

Sekoita parmesan ja tuorejuusto risottoon, mutta jätä hieman parmesania tarjoiluun.

Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile heti parmesan-raasteen kera.

Teksti ja kuvat: Marjo Kaislasuo