SITRUUNAT JOULUPÖYTÄÄN SUORAAN TAKAPIHALTA
Oletko koskaan ajatellut, millaista olisi saada tuore sitruuna suoraan puusta joulupöytään ruokia maustamaan? Minulle se oli aluksi outo ajatus, mutta nykyään jo aivan normaalia rutiinia – ja todella ihanaa. Asun nimittäin Napolissa ja takapihallani on 30-vuotias sitkeä sitruunapuu, joka kantaa satoa aina keväisin ja jouluna. Kuulostaa ehkä uskomattomalta, mutta totta se on, ja upeaa tietenkin!
Puuni sitruunat ovat ihanan meheviä ja niiden tuoksu on aivan huumaava. Tuntuu jännittävältä kerätä sitruunoita puusta jouluvalojen välkkeessä. Sitruunani ovat todella isoja ja maukkaita. Niitä on niin paljon, että niistä riittää jouluna koko suvulle: moni käykin luonani keräämässä pussillisen sitruunoita itselleen. Niille on käyttöä, sillä juhlapyhien aikaan Napolissa syödään runsaasti mereneläviä ja niiden maustamiseen käytetään juuri sitruunaa. Mustekalasalaatti, friteeratut katkaravut ja mustekalarenkaat eivät maistu miltään ilman sitruunaa – simpukoista puhumattakaan.
Sitruuna on upea hedelmä jo sellaisenaan, mutta se on myös monikäyttöinen, sillä se sopii maustamisen lisäksi kakkujen, ruoka-annosten tai kodin koristeluun – jopa joulukuuseen. Lisäksi se on limoncellon pääraaka-aine. Joka kodissa on oma reseptinsä paikallisen sitruunaliköörin valmistamiseen. Sitruuna on lisäksi tunnetusti hyvä puhdistusaine. Sen raikas tuoksu tuntuu miellyttävältä ja sillä saa paikat puhtaiksi luonnollisesti.
Sitruunapuuta täytyy tietenkin hoitaa, jotta se jaksaa kasvaa. Alkukeväällä puu karsitaan, jotta se menestyisi paremmin. Näin sen oksat vahvistuvat ja puu saa enemmän valoa itselleen. Kuivana aikana puuta on tietenkin kasteltava: Napolin kesän kuumuus on armoton mille tahansa kasville. Paikalliset syysmyrskyt ovat saaneet joskus sitruunoitani tippumaan maahan, mutta vuodesta toiseen puuni jaksaa tuottaa satoa ja silmäniloa. Tänäkin talvena kerään sitruunat talteen ja otan ne käyttööni joulupöytään.
Herkullista joulua kaikille!
Teksti ja kuvat: Miia Mattila