Jouluherkku Struffolit – Resepti

Struffolit ovat joulun aikaan valmistettavia pieniä paistettuja taikinapalloja, jotka on päällystetty hunajalla ja koristeltu värikkäillä nonparelleilla tai kandeeratuilla hedelmillä.

Struffolit ovat peräisin Napolista, mutta ne ovat suosittuja myös muualla etelässä, ja vastaavia reseptejä löytyy eri Italian alueilta usein eri nimillä ja pienin variaatioin. Struffolien juuret ulottunevat antiikin Kreikkaan ja aikaan, jolloin Napoli oli osa Suur-Kreikkaa (Magna Graecia).

Erään teorian mukaan struffolit ovat saaneet vaikutteita kreikkalaisesta herkusta, joka tunnetaan nimellä ”loukoumades” (hunajalla maustettuja paistettuja taikinapalloja). Joidenkin mukaan nimi”struffoli” juontuukin kreikankielisestä sanasta ”strongylos”, joka tarkoittaa pyöreää.

Toisten mukaan taas nimi tulisi italiankielisestä sanasta ”strofinare” viitaten tapaan, jolla taikina muotoillaan pieniksi palloiksi. Struffolit liitetään erityisesti joulun aikaan, ja niiden makeus symboloi juhlan iloa ja runsautta.

Ainesosat (noin 12 hengelle)

Taikina

  • 500 g vehnäjauhoja
  • 20 g sokeria
  • 100 g voita
  • 3 (keskikokoista) kananmunaa
  • 2 (keskikokoista) keltuaista
  • 4 g ruokasoodaa
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 appelsiinin kuori hienoksi raastettuna

Kuorruttamiseen ja koristeluun

  • 600 g Millefiori-hunajaa
  • 100 g sokeria
  • 1 appelsiinin kuori hienoksi raastettuna
  • loraus tuorepuristettua appelsiinimehua
  • nonparelleja
  • Jos haluat, myös kandeerattuja hedelmäkuutioita

Paistamiseen

  • auringonkukkaöljyä

Valmistusprosessi

  1. Siivilöi jauhot leivonta-alustalle. Muotoile jauhoista keko, jonka keskellä on kuoppa.
    Lisää suola sekä sen jälkeen sokeri ja ruokasooda. Paloittele voi kuutioiksi, ja lisää
    kuutiot kuopan keskelle.
  2. Sekoita voi ja sokeri käsin tasaiseksi seokseksi ja lisää sitten kananmunat yksitellen. Kun
    munat ovat sekoittuneet, lisää myös keltuaiset ja vaivaa taikina tasaiseksi. Lisää raastettu
    appelsiininkuori ja jatka vaivaamista, kunnes taikina on sileä ja tasainen.
  3. Kääri taikina kelmuun, ettei se pääse kuivumaan, ja anna levätä 30 minuuttia
    huoneenlämmössä.
  4. Ota pala taikinaa kerrallaan ja muotoile siitä noin sentin paksuinen tanko. Pidä loput
    taikinasta sillä aikaa hyvin suojattuna, ettei taikina pääse kuivumaan. Leikkaa tangosta
    noin 1−1,5 sentin kokoisia palloja. Asettele taikinapallot puhtaalle keittiöpyyhkeelle ja
    varmista, että ne eivät tartu toisiinsa.
  5. Kaada öljy suureen kattilaan ja kuumenna se 150−160 asteeseen. Laita muutama
    taikinapallo kerrallaan kuumaan öljyyn käyttäen reikäkauhaa ja liikuttele niitä hieman
    paistamisen aikana, jotta ne pyöristyvät. Paista noin 3−4 minuutin ajan, kunnes
    taikinapallot ovat kauniisti kullanruskeita, ja nostele ne sitten talouspaperille, jotta
    ylimääräinen öljy imeytyy pois.
  6. Laita sokeri ja hunaja pieneen kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.
    Kun seos alkaa kiehua, sammuta liesi ja anna seoksen jäähtyä hetki.
  7. Lisää hunajaseokseen raastettu appelsiininkuori ja loraus tuorepuristettua
    appelsiinimehua ja sekoita. Jos haluat, lisää myös kandeerattuja hedelmäkuutioita ja
    sekoita edelleen. Anna seoksen jäähtyä 5−6 minuuttia
  8. Lisää sitten paistetut taikinapallot seokseen ja sekoita puulastalla, kunnes ne ovat hyvin
    kuorrutettuja ja jäähtyvät hieman. Siirrä taikinapallot sitten tarjoiluvadille ja koristele
    värikkäillä nonparelleilla ja halutessasi myös kandeeratuilla hedelmillä. Nyt struffolit
    ovat valmiita tarjoiltaviksi!

Struffolit säilyvät herkullisina noin 4−5 päivää mielellään lasikulhon alla säilytettyinä. Paistetut
kuorruttamattomat struffolit säilyvät peltirasiassa noin viikon ajan. Pakastamista ei suositella.

Teksti ja kuvat: Katia Brunetto