Jouluherkku Struffolit – Resepti
Struffolit ovat joulun aikaan valmistettavia pieniä paistettuja taikinapalloja, jotka on päällystetty hunajalla ja koristeltu värikkäillä nonparelleilla tai kandeeratuilla hedelmillä.
Struffolit ovat peräisin Napolista, mutta ne ovat suosittuja myös muualla etelässä, ja vastaavia reseptejä löytyy eri Italian alueilta usein eri nimillä ja pienin variaatioin. Struffolien juuret ulottunevat antiikin Kreikkaan ja aikaan, jolloin Napoli oli osa Suur-Kreikkaa (Magna Graecia).
Erään teorian mukaan struffolit ovat saaneet vaikutteita kreikkalaisesta herkusta, joka tunnetaan nimellä ”loukoumades” (hunajalla maustettuja paistettuja taikinapalloja). Joidenkin mukaan nimi”struffoli” juontuukin kreikankielisestä sanasta ”strongylos”, joka tarkoittaa pyöreää.
Toisten mukaan taas nimi tulisi italiankielisestä sanasta ”strofinare” viitaten tapaan, jolla taikina muotoillaan pieniksi palloiksi. Struffolit liitetään erityisesti joulun aikaan, ja niiden makeus symboloi juhlan iloa ja runsautta.
Ainesosat (noin 12 hengelle)
Taikina
- 500 g vehnäjauhoja
- 20 g sokeria
- 100 g voita
- 3 (keskikokoista) kananmunaa
- 2 (keskikokoista) keltuaista
- 4 g ruokasoodaa
- hyppysellinen suolaa
- 1 appelsiinin kuori hienoksi raastettuna
Kuorruttamiseen ja koristeluun
- 600 g Millefiori-hunajaa
- 100 g sokeria
- 1 appelsiinin kuori hienoksi raastettuna
- loraus tuorepuristettua appelsiinimehua
- nonparelleja
- Jos haluat, myös kandeerattuja hedelmäkuutioita
Paistamiseen
- auringonkukkaöljyä
Valmistusprosessi
- Siivilöi jauhot leivonta-alustalle. Muotoile jauhoista keko, jonka keskellä on kuoppa.
Lisää suola sekä sen jälkeen sokeri ja ruokasooda. Paloittele voi kuutioiksi, ja lisää
kuutiot kuopan keskelle. - Sekoita voi ja sokeri käsin tasaiseksi seokseksi ja lisää sitten kananmunat yksitellen. Kun
munat ovat sekoittuneet, lisää myös keltuaiset ja vaivaa taikina tasaiseksi. Lisää raastettu
appelsiininkuori ja jatka vaivaamista, kunnes taikina on sileä ja tasainen. - Kääri taikina kelmuun, ettei se pääse kuivumaan, ja anna levätä 30 minuuttia
huoneenlämmössä. - Ota pala taikinaa kerrallaan ja muotoile siitä noin sentin paksuinen tanko. Pidä loput
taikinasta sillä aikaa hyvin suojattuna, ettei taikina pääse kuivumaan. Leikkaa tangosta
noin 1−1,5 sentin kokoisia palloja. Asettele taikinapallot puhtaalle keittiöpyyhkeelle ja
varmista, että ne eivät tartu toisiinsa. - Kaada öljy suureen kattilaan ja kuumenna se 150−160 asteeseen. Laita muutama
taikinapallo kerrallaan kuumaan öljyyn käyttäen reikäkauhaa ja liikuttele niitä hieman
paistamisen aikana, jotta ne pyöristyvät. Paista noin 3−4 minuutin ajan, kunnes
taikinapallot ovat kauniisti kullanruskeita, ja nostele ne sitten talouspaperille, jotta
ylimääräinen öljy imeytyy pois. - Laita sokeri ja hunaja pieneen kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen.
Kun seos alkaa kiehua, sammuta liesi ja anna seoksen jäähtyä hetki. - Lisää hunajaseokseen raastettu appelsiininkuori ja loraus tuorepuristettua
appelsiinimehua ja sekoita. Jos haluat, lisää myös kandeerattuja hedelmäkuutioita ja
sekoita edelleen. Anna seoksen jäähtyä 5−6 minuuttia - Lisää sitten paistetut taikinapallot seokseen ja sekoita puulastalla, kunnes ne ovat hyvin
kuorrutettuja ja jäähtyvät hieman. Siirrä taikinapallot sitten tarjoiluvadille ja koristele
värikkäillä nonparelleilla ja halutessasi myös kandeeratuilla hedelmillä. Nyt struffolit
ovat valmiita tarjoiltaviksi!
Struffolit säilyvät herkullisina noin 4−5 päivää mielellään lasikulhon alla säilytettyinä. Paistetut
kuorruttamattomat struffolit säilyvät peltirasiassa noin viikon ajan. Pakastamista ei suositella.
Teksti ja kuvat: Katia Brunetto