Jouluaaton tonnikalakastike Cerreto Lazialesta

Koska Italiassa on jouluaattona tapana syödä kalaa eri muodoissaan, tässä yksinkertainen ja nopea, mutta maukas resepti, joka sopii myös viime hetken paniikkikokkailuun.

Ainekset:

(määrät syöjien mukaan, tässä reseptissä n. 2 hengelle)

  • oliiviöljyä (EVO) kattilan pohjalle 
  • valkosipulinkynsi
  • 2 purkkia säilyketonnikalaa (mieluiten oliiviöljyssä, mutta muutkin versiot käyvät)
  • kapriksia oman maun mukaan (suolaan tai suolaliemeen säilöttyjä)
  • muutama lehti tuoretta salviaa (tai hyppysellinen kuivattua)
  • 1-2 dl paseerattua maustamatonta tomaattikastiketta (määrä riippuu siitä, kuinka “tujua” kastiketta haluat)
  • vettä
  • hyppysellinen suolaa

Laita kattilaan tai kasariin oliiviöljyä sen verran, että pohja peittyy. Kattilan koko riippuu syöjämäärästä. 

Ruskista kokonainen valkosipulinkynsi hetken öljyssä, ei kovin tummaksi. Kun valkosipuli on saanut väriä, voit joko ottaa sen pois tai jättää kastikkeeseen.

Murskaa tai leikkaa kaprikset pieniksi palasiksi. Laita kaprikset ja tonnikala varovasti kuumennettuun valkosipuliöljyyn (laske kaasulieden liekkiä tai sähkölieden lämpötilaa hieman, ennen kuin lisäät kaprikset ja tonnikalan). Sekoita ja anna hautua hetken.

Lisää salvia, tomaattikastike ja halutessasi hyppysellinen suolaa. Sekoita ja anna hautua hetken matalalla liekillä.

Lisää vettä sen verran, että kastikkeeseen tulee omaan makuun sopiva koostumus. Itse tykkään vähän paksummasta kastikkeesta, joten laitan vähemmän vettä.

Anna kastikkeen hautua matalalla liekillä 30-40 min. Lisää välillä vettä, jottei kastikkeesta tule liian paksua ja jottei se pala pohjaan. Sekoita tasaisin väliajoin. Mitä pidempään kastike hautuu, sen parempi, sillä tomaatti menettää hapokkuuttaan ja kastikkeeseen tulee täyteläisempi maku.

Tarjoile spaghetti-pastan kera. 

Buon appetito!

Teksti ja kuvat: Inna Kabanen