Santa Lucia, valon tuoja
Vuoden 2023 Lucian-neito on valittu Suomessa. Hän on Madeleine Amoroso, kotoisin Helsingistä. Noi-lehdellä on kunnia saada esitellä hänet lehden lukioille. Madeleinen isovanhemmat ovat sisilialaisia, niin kuin pyhän Lucian, jonka vuoksi tätä päivää juhlitaan.
”Madeleine Amoroso kruunataan Suomen Luciaksi Helsingin tuomiokirkossa keskiviikkona 13. joulukuuta 2023 kello 17.
Tarina kertoo, että Lucia syntyi vuonna 283 jkl. Syrakusassa ( Sisilia). Hänen isänsä, ylhäistä sukua oleva roomalainen kuoli Lucian ollessa hyvin nuori, ja hän jäi äitinsä kanssa vaille holhoojaa. Tuohon aikaan Roomassa jokaisella naisella piti olla holhooja, joka oli hänestä vastuussa. Ensin se oli isä ja sitten aviomies, tarvittaessa myös veli saattoi toimia äidin ja siskon holhoojana. Koska Lucian perhe oli varakas, hänelle oli varattu hyvät myötäjäiset ja hän olikin kihloissa. Isän kuoleman jälkee perhettä kohtasi toinenkin onnettomuus, kunLucian äiti sairastui punatautiin, josta selviytymismahdollisuudet olivat pienet. Pitkään sairastettua äidin voimat alkoi heiketä, mutta Lucia oli kuullut, että Cataniassa kuolleen Pyhä Aghatan pyhäinjäännöksillä rukoilemalla on koettu ihmeparantumisia ja niin Lucia päätti matkustaa Cataniaan Pyhän Agathan haudalle rukoilemaan äitinsä kanssa. Ihme tapahtui ja äiti parantui, jolloin Lucia päätti kääntyä kristinuskoon ja hän vannoi pysyvänsä neitsyenä Pyhän Agathan tavoin.
Seuraavat kolme vuotta Lucia eli palvellakseen kaupungin sairaita, apua tarvitsevia ja leskiä. Kun kosija näki, että Lucia oli menettänyt kaiken omaisuutensa ja hylännyt hänet, hän halusi kostaa ja ilmiantoi Lucian kristityksi. Tuohon aikaan olivat voimassa keisari Diocletianuksen antamat asetukset kristittyjen vainosta. Lucia tapettiin raasti 13. joulukuuta vuonna 304 jkl.
Pyhä Lucia on Syrakusan suojeluspyhimys ja 1400-luvulta häntä pidetään näön suojeluspyhimyksenä. Hän suojelee niin silmälääkäreitä ja sokeita, kuten myös sähköasentajia, minkä vuoksi hänet on kuvattu silmät lautasella ja katse taivaalle suunnattuna. Nimi ”Lucia” tulee latinankielisestä sanasta Lux, joka tarkoittaa ”valoa”.
Pyhän Lucian uskotaan lopettaneen nälänhädän vuonna 1646. Ihmiset vetosivat häneen rukouksessa, ja eräs silminnäkijä kertoi, että katedraaliin lensi kyyhkynen, ja heti sen laskeuduttua ilmoitettiin viljaa täynnä olevan laivan saapumisesta satamaan. Ihmiset uskovat tämän ihmeen olleen Pyhän Lucian ansiota.
Lucia-päivää juhlitaan monessa maassa, erityisesti Argentinassa, Kroaziassa, Unkarissa ja kaikissa pohjoismaissa.
Folkhälsan ylläpitää Lucia-perinnettä Suomessa yhteistyössä Hufvudstadsbladetin ja Svenska Ylen kanssa.
Voit seurata kruunausta seuraavasti;. Tuomiokirkko on avoinna yleisölle, mutta paikkoja sisällä kirkossa on rajoitetusti. Kruunajaiset lähetetään suorassa lähetyksessä Yle Fem -kanavalla sekä Yle Areenassa.
Kruunajaisten jälkeen Lucia-kulkue kulkee Helsingin keskustan läpi. Kulkue lähtee matkaan kello 18 jälkeen. Kulkue seuraa perinteistä reittiä, lähtö tapahtuu Tuomiokirkon portaiden tuntumasta Hallituskadulta. Tämän jälkeen kulkue kulkee reittiä Unioninkatu–Aleksanterinkatu–Mannerheimintie–Pohjoisesplanadi–Unioninkatu ja palaa Senaatintorille.
Suomen Lucia seurueineen esiintyy myös Luciamorgon-lähetyksessä 13. joulukuuta. Suomen Lucia Madeleine Amoroso ja Lucia-kuoro aloittavat Lucian päivän vieton Fagervikin kylässä Inkoossa, katso lähetystä TV:ssä. Luciamorgon lähetetään Yle Fem -kanavalla kello 8.20, Yle TV1 -kanavalla kello 10.40 ja Yle Vega -kanavalla kello 6.06 ja 9.33. Luciamorgon on nähtävissä myös Yle Areenassa jo 13. joulukuuta kello 0.01. ( kopioitu Folkhälsan sivuta)
Voit tutusta Madeleine Amorosoon ja Lucian-neidon tehtäviin folkhälsanin sivuilla:
Finlands Lucia – Lucia – legenda, pyhimys ja elävä perinne
Noi-lehden toimitus kiittää Madeleineä ihastata videosta ja yhteistyöstä ja toivottaa hänelle oikein upeaa Lucia vuotta 2024.
Kuvat: Folkhälsan/Henrik Schütt
Video: Madeleine Amoroso