Säveltäjä ja muusikko Toto Cutugno on kuollut.

Toto Cutugno – yksi suomalaisten parhaiten tuntemia italialaisia musiikintekijöitä on kuollut 80-vuotiaana.

Uutinen, jota kukaan ei osannut odottaa: Laula ja musiikin tekijä Salvatore Cutugno, taiteilija nimeltään Toto Cutugno,”Un italiano vero”, kuten eräässä hänen kuuluisimmassa laulussaan sanotaan, kuoli tänään tiistaina 22. elokuuta San Raffaelen sairaalassa Milanossa 80 vuotiaana pitkä aikaisen sairauden uuvuttamana.

Salvatore Cutugno oli syntynyt Fosdinovossa (MS) 7. heinäkuuta 1943. Hän aloitti musiikki uransa 1965 ja oli toimi aktiivisena aina vuoteen 2019 saakka. Musiikin lisäksi hän sanoitti ja sävelsi musiikkia muille artisteille. Melodisen pop musiikin yksi johtavista sieluista, joka 1980-luvulla loihti italialaisille lauluissaan hyviä tunteita, intohimoisia tai usein yksinkertaisia salattuja rakkauksia ja arkielämän tarinoita. Näillä tarinoilla hän valloitti Etelä-Amerikan, Manner-Euroopan, Itä-Euroopan ja Aasian musiikkimarkkinat. Hän myi uransa aikana noin 100 miljoonaa levyä, tuo on luku, josta monet rakastamistamme suurista kansainvälisistä tähdistä voi vain unelmoida.

1983 ”Olen italialainen” kappaleesta tuli ulkomailla asuvien italialaisten hymni, ja varmaan siksi siitä tuli myös maailmanlaajuinen menestys; kuka ulkomailla asuva italialainen ei olisi kerran elämässään laulanut tuota kappaletta? Suomessa samana vuonna laulu kuului jo tanssilavoilla Raul Reimannin sanoittamana ja Kari Tapion esittämänä “Olen suomalainen” sai huippu vastaanoton. Niin, kukapa suomalainen ja varsinkaan ulkosuomalainen ei olisi kerran kajauttanut ilmoille “Olen suomalainen”? L’Italiano soi myös San Remon musiikkifestivaalilla puna-armejan kuoron laulamana 2013. Toto Cutugno voitti San Remon laulufestivaalin 5. toukokuuta 1990  kappaleella “Solo noi” ( Me vain). Hän ylsi myös entisessä Jugoslaviassa järjestettyjen Euroviisuje voittoon vuonna 1990 kappaleella “Insieme-1992 ( yhdessä-1992) .

Toto Cutugnon poismenon myötä musiikkimaailma menettää suositun ja tärkeän esiintyjän.
Noi-lehden toimitus ottaa osaa Salvatore Cutugnon perheen ja ystävien suureen suruun.

“ Un mondo di angeli e di eroi
E ciò che siamo adesso noi
Un mondo per un sogno in più
Fino a confondersi nel blu
Sopra le nuvole”