Mitä Noi lukee: Kati Kovács

Kati Kovacs

Tässä juttusarjassa esittelemme suosikkejamme kirjallisuuden maailmasta.

Kati Kovács – Eläimelliset aakkoset aikuisille. WSOY, 2021. 29 eläintä A:sta Ö:hön sarjakuvina.

”Syvä rakkaus äidinkieleen oli varmasti se sysäävä voima tähän projektiin. Pöydälläni on lojunut jo vuositolkulla Joka kodin sivistyssanasto vuodelta 1995. Olen aina ajatellut, että ennemmin tai myöhemmin haluan käyttää sitä jossain työssäni jotenkin erityisellä tavalla.

Eläimet tulivat mukaan kaiketi siksi, että viime vuosina ne ovat olleet aina vain enemmän läsnä töissäni kuvaamassa inhimillisiä ominaisuuksia samalla tavalla kuin niitä on käytetty kautta aikojen: niiden kautta on selitetty ja välitetty sanomaa ihmisille.

Eri eläimillä on vahva symboliarvo mielessämme. Sen halusin kyseenalaistaa: kääntää pinttyneet mielikuvat ylösalaisin ja personoida eläimeni uudella tavalla.

Kirjassani sekoitin siis perinteisiä kortteja: kaikilla meillä on pimeät puolemme.

Puhun suvaitsevaisuuden ja ennakkoluulottomuuden puolesta. Kiertotietä eläinten kautta ehkä katsahdamme peiliin…

Oli mielikuvitusta kutkuttavaa keksiä näitä lyhyitä tarinoita eläimistä ja niiden kehittäminen tautogrammina oli uskomattoman innostavaa – se jatkuva hyvien, tarinaa eteenpäin vievien sanojen etsiminen ja oikeiden ”ratkaisujen” löytäminen.

Kirjan työstäminen oli jatkuvaa vuorottelua aivojen savuamisen ja ahaa – ja jihuu-elämysten välillä.”

Teksti: Kati Kovács
Yli 30 vuotta Roomassa asunut Kati Kovács on palkittu mm. Sarjakuva-Finlandialla, Puupäähatulla ja sarjakuvataiteen valtionpalkinnolla.

Lue myös:

  • Pirjo ja Reijo Toivanen: Salsaa & Mojitoa. STRESA Kustannus, 2021. Kutsu nojatuolimatkalle Etelä-Amerikkaan!
  • Salla Leponiemi: Niin kauan kuin tunnen eläväni. Gummerus, 2021. Taidemaalari Elin Danielson-Gambogin elämää. https://www.youtube.com/watch?v=i7G4sL_QoDs
  • Sirkku Salovaara: La mia Italia. Kirjapaja, 2021. Kirjassa tehdään matkaa eri puolille Italiaa, tavataan ihania ihmisiä, joilta kaikilta oppii jotain pientä uutta. Pieniltä syrjäkyliltä suuriin kaupunkeihin ja piireihin. Myös ihanat eläimet vilisevät kirjassa.
  • Vera Vala: Aprikoosiyöt. Gummerrus, 2021. Aprikoosiyöt tarjoaa matkan tuoksuja ja värejä tulvivaan Italiaan. https://youtu.be/QyOo1JRYogU
  • Lena dal Pozzo ja Elina Ylinärä: Totta kai! Corso di lingua finlandese. Livelli A1-B1. Hoepli. Suomen kielen oppikirja.