Kahden maan keramiikkataiteilija

Aura Kajas (s.1976) on suomalainen keramiikkataiteilija, joka ammentaa uniikkeihin teoksiinsa elementtejä ja inspiraatiota luonnosta, niin metsästä kuin vedenalaisesta maailmasta. Italian työhuone on maaseudun rauhassa viitisenkymmentä kilometriä Roomasta pohjoiseen Tiberin jokilaaksossa.

Mikä sai sinut muuttamaan ulkomaille alunperin?

Uteliaisuus. Heti kun olin sen ikäinen, että saatoin matkustaa yksin, olin halukas tutustumaan muihin kulttuureihin ja tapoihin elää.

Miten uuteen kulttuuriin sopeutuminen sujui? Mikä yllätti eniten uudessa maassa?

Italia ja Suomi ovat kovin erilaiset maat, ja niiden hyvät ja huonot puolet ovat erilaiset. Italialaiset ottivat minut hyvin vastaan, ja oloni oli tervetullut, mutta koin välillä olevani kuin pikkulapsi, joka opettelee uutta. Isot erot liittyvät mielestäni mm. kommunikaatioon, ja aluksi yllätyin, kuinka hyvin ja reippaasti jo pienet italialaislapset argumentoivat ja ilmaisevat itseään verbaalisesti.

Roomassa yllätti tietty populaarikulttuurin vahvuus, joka heijastuu ihmisiin ja heidän käytökseensä. Erona suomalaisiin italialaiset puhuvat paljon ruoasta ja kertovat auliisti, mitä ovat syöneet päivän aikana, ja vaikkapa, onko ruoka ollut helposti sulavaa vai ei.

Mitä kaipaat eniten Suomesta? Miten pidät yhteyttä perheeseesi ja ystäviisi Suomessa?

Jaan aikani ja työskentelyni Suomen ja Italian välillä ja matkustan maiden välillä useasti vuodessa. Nautin kulloinkin kummankin maan ominaisjutuista. Suomessa ollessani töiden ohella vietän paljon aikaa perheen ja ystävieni kanssa, muina aikoina pidän heihin yhteyttä puhelimitse.

Oletko törmännyt suomalaisia koskeviin stereotypioihin ulkomailla?

Monella italialaisella on virheellinen käsitys siitä, että Suomessa kaikki asiat toimivat moitteettomasti ja koko kansa käyttäytyy mallikkaasti.

Millaisia haasteita kohtaat arjessa ulkomailla?

Koen, että Italiassa byrokratia on raskaampaa kuin Suomessa, ja asioiden hoitaminen voi olla rasittavampaa kuin Suomessa.

Mikä inspiroi sinua tekemään keramiikkaa? Onko sinulla tietty rutiini kun suunnittelet keramiikkaa?

Opiskelin ensin Suomessa ja sitten Amsterdamin kuvataideakatemiassa korutaidetta, mutta vaihdoin opiskelujeni jälkeen materiaalin keramiikkaan. Keramiikassa kiehtovat materiaalin lähes loputtomat mahdollisuudet, ja mielenkiintoa pitää yllä sen vaativuus. Keramiikka on haastava materiaali, jonka parissa työskentely vaatii vahvaa materiaalin tuntemusta.

Aiheet teoksiini tulevat usein ympäristöstäni tai aiheista, jotka kiinnostavat. Vietän arjessani aikaa luonnossa, ja se välittyy teoksistani.  Erilaisista keramiikan massoista valmistettujen veistoksieni ytimessä ovat kasvien ja eläinten maailma, joiden lukemattomia kiehtovia yksityiskohtia ja kasvuympäristöjen asukkeja teokset kuvaavat.

Petit Rousseau

Luonnon monimuotoisuuden lisäksi minua kiinnostaa eläinten ja kasvien aistimaailma, niiden erot ja yhtäläisyydet sekä se, miten eri lajit kokevat erilaisia asioita ympäristössämme. Huomioni kiinnittyy luonnossa niin pieniin mikrotason draamankaariin kuten myös suuriin mullistuksiin, ja ammennan niistä teoksiini.

Työskentelyn tavoitteena on tiivistää tunnelmia sekä ajoittain sisällyttää siihen kokemaani huumoria. Kahden viimeisimmän soolonäyttelyni nimeltään “Parallel Beat” teokset käsittelivät eläinten ja kasvien aistimaailman rikkautta ja kasveista lähtevää, ihmiskorvalle kuulumatonta ääntä. “Parallel beat” -näyttelyt pidin Sveitsissä keväällä ja kesällä 2024.

ANTENNAE – sarja

Miten käsittelet taiteilijan blokin? Mitkä ovat suurimmat haasteet joita kohtaat prosessissa? Pysytkö annetussa aikataulussa?

Vahvat istumalihakset ovat paras tapa pysyä kiinni töissä. Uusia ideoita on niin paljon, etten ehdi toteuttaa niitä kaikkia. Haasteena on ajan rajallisuus. Näyttelyitä olisi kiva pitää useammin, mutta näyttelyn valmisteluun kuluu todella pitkä aika, soolonäyttelyn teoksien tekoon voi kulua helposti vähintään vuosi.

Lisäksi näyttelyiden pito on kallista, galleriavuokrat maksavat tuhansia euroja, ja myydyistä teoksista voi mennä puolet galleristin provisioihin. Jos taiteilijalla ei ole apuraharahoitusta, jota on vaikea saada, tulot ovat kiinni valmistuvissa teoksissa, eikä aikaa jää tehdä esim. tilaustöiden tekoon, kunnes näyttely on valmis ja teoksia myydään.

Kotilo

Taiteilijan ammatissa ei voi ennakoida myyntejä, ja ammattiin liittyvä epävarmuus on kaikista suurin haaste. Ammattitaiteilija pysyy aikataulussa, ellei tule suuria sairastumisia tms. Ei olisi järkeä varata galleriaa tai luvata asiakkaalle teosta, jos ei kykene pitämään kiinni sovituista aikatauluista.

Aura Kajaksen teoksiin voit käydä tutustumassa peruskorjatun Finlandia-talon upeissa puitteissa Helsingissä. Ornamon suosittu Teosmyynti 2025 on käynnissä Finlandia-talon uudessa Showroomissa.

TEOSMYYNTI 2025 | 6.1.–22.2.2025

Kuvat: Aura Kajas