”Suomalainen” lohikeitto, josta italialaiset tykkää!
Keittohan yleensä valmistetaan maito tai kerma pohjaan, nyt resepti ilman kermaa tai muuta maitotuotetta.
Ainekset:
6-8 annosta
400g kirjolohifilettä (2 pakkausta Findus Cuore di salmone)
1–1 ½ litraa vettä
2 kalaliemikuutiota tai 2tl kalaliemijauhetta
suolaa
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
½ dl valkoviiniä
teelusikallinen sitruunapippuria (toin suomesta, jos ei ole niin mustapippuria ja vähän sitruunaa)
7-8 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
100g herneitä
2rkl voita ja vähän oliiviöljyä
tilliä tai finocchio selvatico
Valmistus 30 – 60 min
Ota lohi sulamaan vartti ennen kokkauksen aloitusta. Jos haluat hieman suolaisempaa, suolaa lohi ennen kokkausta n. 10% suolavedessä enintään 15 minuuttia.
Kuori ja pilko sipulit ja porkkana. Kuulota kaikkia voi-öljyssä hetki. Öljy varmistaa ettei voi pala pohjaan. Lisää pippuri (Jos sinulla ei ole sitruunapippuria, niin lisää vain valkosipuli ja kokkausen loppuvaiheessa hieman sitruunaa). Lisää sekaan kuorittu ja pilkottu peruna ja kuulota vielä hetki. Lisää joukkoon valkoviini. (Muista maistaa viiniä, ettei vain ole pahaa ja muista jättää keittoa varten hiukan)
Lisää vesi ja liemikuutio/jauhe. Anna kiehua puolikypsäksi.
Toim. huom! Jos käytät ”finocchio selvaticoa” niin itse yleensä heitän ne tässä vaiheessa mukaan varsineen kiehumaan, koska niissä ei ole ihan niin runsaasti makua kuin tillissä. Joskus heitän tillinkin varsia kiehumaan mukaan ja otan ne pois ennen tarjoilua.
Teksti ja kuvat: Laura Sinkonen