Jouluseimeä rakentelemaan –  kierros San Gregorio Armenossa Napolissa

Joulu häämöttää kaukaisena haaveena, mutta päivät hujahtavat aina yllättävän nopeasti.  Turha siis tuhlata aikaa odottamiseen vaan kannattaa jo nyt aloittaa jouluseimen nikkarointi. Jouluseimi on katolinen perinne, joka on levinnyt luterilaisiin maihin, jopa Suomeen saakka. Seimiasetelma on todella tärkeä traditio erityisesti Etelä-Italiassa: Napolissa joka kodissa on joko ostettu tai itse rakenneltu seimi. Seimi voi olla pienikokoinen lasikuvun alle sijoitettu, koko pöydän valtaava tai jopa kokonaisen nurkan valloittanut jättiläismäinen kohtaus Jeesus-lapsen syntymästä. 

Seimen perinteiset hahmot ovat  Jeesus-lapsi, Joosef, Maria, kolme tietäjää ja ainakin aasi sekä härkä.  Moni tosin lisää muita eläimiä (kana, lammas, ankka),  paimenia ja ammatinharjoittajahahmoja (seppä, suutari, kala- tai hedelmäkauppias jne.). Joku saattaa rakentaa kokonaisen maalaiskylän  seimen ympärille kaikkine tykötarpeineen, joita voi ostaa jo valmiina (todella ihastuttavia ja pikkutarkkoja napolilaistuotteita) tai rakennella itse (kannattaa aloittaa todella ajoissa, sillä aikaa kuluu näpertelyyn…)

Perinteisten hahmojen lisäksi seimestä voi nykyään löytää ajankohtaisia julkisuuden henkilöitä. San Gregorio Armenon seimentekijöiden mukaan vuoden 2023 suosituimmat hahmot ovat edesmennyt kuningatar Elisabet II ja kuningas Charles III sekä kaikki Napolin jalkopallojoukkueen pelaajat, valmentaja Luciano Spalletti ja seuran omistaja Aurelio De Laurentiis. Napolin jalkapallojoukkuehan voitti tänä vuonna Italian mestaruuden pitkästä aikaa. 

Urheilumenestys (Diego Maradona, David Beckham, Francesco Totti) takaa aina, poliitikkoja (Joe Biden, Silvio Berlusconi) ja tv-tähtiä (Marilyn Monroe, Sophia Loren) unohtamatta, pääsyn seimihahmoksi. Lisäksi kuolema (Michael Jackson, Maurizio Costanzo, Raffaella Carrà)  ikuistaa kuuluisuuden seimeen.

San Gregorio Armeno on kansainvälisesti tunnettu katu Napolin historiallisessa keskustassa. Se on kuuluisa nimenomaan seimistä, pikkupatsaista ja niiden tekijöistä. Katu on näkemisen arvoinen paikka, jossa kannattaa käydä, jos matkustaa Napoliin.  Vaikka et haluaisikaan ostaa mitään, jo pelkkä tavaroiden katseleminen saa sinut hyvälle tuulelle –  ja yleensä jokainen sortuu hankkimaan jotain itselleen tai tuliaisiksi.

Keskustan kadut ovat kapeita mutta täynnä tavaraa. Kannattaa laittaa kunnolliset kengät ja kulkea mieli avoinna. Pelkkä kävelykierros keskustassa saattaa sinut uusien elämysten pariin: vastaleivottujen voisarvien ja espresson tuoksu sekä kauppiaiden myyntihuudot luovat oman kiehtovan maailmansa.  

Paras aika tutustua San Gregorio Armenoon on marraskuusta loppiaiseen, mutta seimentekijät ovat töissä koko vuoden: heidät löytää aina pajoistaan. Siellä he istuvat työpöytänsä ääressä ja viimeistelevät pienoispatsaitaan. Patsaat ovat aina käsintehtyjä ja savesta valettuja.  Terrakottatuotteita on montaa eri mallia ja kokoa. Savi muotoillaan mallin mukaan ja poltetaan vähintään 900-asteisessa uunissa. Tuotteiden annetaan kutistua, kuivua ja jäähtyä rauhassa. Lopuksi ”maestro” viimeistelee eli maalaa ja koristelee kuivuneet terrakottahahmot. 

Monet liikkeet ovat perheyrityksiä, joissa saman suvun jälkeläiset jatkavat perheen perinteitä: esim. Fratelli Capuano ja Di Virgilio San Gregorio Armenossa ovat tällaisia.

Heillä tieto ja taito kulkevat suvunperintönä jo 1840-luvulta lähtien. Patsaiden tekijä merkitsee tuotteet omalla nimellään tai nimimerkillään. Patsaiden hinnat riippuvat niiden koosta. Keskikokoinen patsas (korkeus 15 cm) maksaa suunnilleen 20 euroa,  eläimiä saa jo kuudella eurolla. 

San Gregorio Armeno on upea paikka,  jossa kannattaa poiketa ainakin kerran elämässä. Paikalle on helppo tulla yleisillä kulkuneuvoilla kaikkialta Napolista ja sen ympäristöstä. Alueella sijaitsee lukuisia bed and breakfast-majoituksia, joissa voi viettää yönsä. Kävellen voi tutustua keskustan museoihin, kirkkoihin ja monumentteihin, joita Napoli on pullollaan. Vielä ehdit varata viikonloppuloman tai suunnitella matkaa Napoliin jouluostoksille.  San Gregorio Armeno odottaa.

Kuvat ja teksti: Miia Mattila