Joulupöydän Cappelletit

Juustotäytteiset cappellettit ovat Romagnan alueen perinteisiä herkkuja. Jouluna niitä syödään itse tehdyn lihaliemen kanssa.

Näitä Romagnan herkkuja syödään tyypillisesti myös ragù kastikkeen kanssa, mutta joulupöytään ne eivät yleensä kuulu.

Cappelettien täytteessä on ainakin parmesaanijuustoa ja ricottaa, mutta kuten aina, jokaisella nonnalla on oma vuosikausia suvussa kulkenut reseptinsä.

Ravennassa asuvan Toini Maria Ahlhomin anopin reseptin täytteeseen tulee neljää eri juustoa.

Lihaliemi

Kuten sanottu, lihaliemi kuuluu valmistaa itse ja sen tekemiseen tarvitaan naudan ja salvukukon (kapuunin), tai kanan lihaa.

Vihanneksina lihamiemessä on sipuli, porkkana, varsiselleri ja tomaatti. Mausteina basilikaa, persiljaa, pippuria ja hieman Grana Padana juustoa.

Lihaliemen valmistus:

Laita kaikki raaka-aineet kylmään veteen ja keitä lientä hiljalleen noin 3 tuntia.

Keittämisen aikana lihasta irtoaa vaahtoa, joka kannattaa poista siivilällä. Tarkista aika ajoin keittämisen aikana myös veden määrä, sillä voit joutua lisäämään sitä. Ennen liemen siivilöintiä on hyvä tarkistaa myös suola ja lisätä tarvittaessa.

Valmis liemi siivilöidään tiheän siivilän läpi odottamaan cappelletteja. Mitä tiheämpi siivilä sinulla on, sitä kirkkaamman liemen saat.

Cappellettit 8 henkilölle

Täyte:

  • 250 g Grana Padan juustoraastetta
  • 250 g Ricottaa
  • 250 g Squaqueronea, tai jotakin vastaa tuorejuustoa
  • 250 g Strachinoa
  • Yksi muna
  • Suolaa maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset keskenään hyvin ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.

Jos täyte jää liian pehmeäksi voit halutessasi lisätä hieman Grana juustoa tai maissitärkkelystä.

Pastataikina

Perussääntö pastataikinan valmistuksessa on yhtä henkilö kohti 1 muna ja 100 g hyvää ”00” vehnäjauhoa.

Tämän reseptin täytemäärään on hyvä tehdä kaksi, 4 munan taikinaa.

Vaivaa taikina tasaiseksi käsin ja laita tekeytymään kelmun sisälle pariksi tunniksi.

Kauli taikina ohueksi levyksi, leikkaa levy pieniksi neliöksi ja lisää täyte. Taita neliö sivuttain kolmioksi ja sulje laidat hyvin. Taita kolmion pitkä sivun laidat yhteen muodostaakseni cappelletteja.

Pastataikina kannattaa pitää peitettynä pastan valmistuksen aikana ettei se pääse kuivumaan, pehmeä pastataikina sulkeutuu paremmin.

Lihaliemen kanssa Cappellettien tulisi olla pieniä, mutta kuitenkin hyvin täytettyjä.

Cappellettien ollessa valmiit, laitetaan lihaliemi kiehumaan. Mikäli liemeä on liian vähän tai siitä on tullut liian voimakkaan makuista kannattaa siihen tarvittaessa lisätä vettä.

Lisää cappellettit kiehuvaan liemeen ja keitä hetki. Tiedät, että pasta valmista, kun cappellettit kohoavat pinnalle. Varo keittämästä liikaa ettei pasta rikkoudu.

Vinkki

Lihaliemen valmistukseen käytetty keitetty liha ja vihannekset voidaan tarjota esimekiksi keitettyjen perunoiden kanssa. Tai jauhaa ja valmistaa lihapulliksi.

Buon appetito!

Kuvat ja resepti: Toini Maria Ahlhom