Joulun ruokapöytä Napolissa

Joulu on ihanaa aikaa, sillä silloin saa syödä runsaasti hyvällä omallatunnolla. Jouluhan on vain kerran vuodessa. Napolissa aattopöytä on pullollaan monenlaisia herkkuja. Napoli on merenrantakaupunki, joten kaikenlaiset kalat ja äyriäiset kuuluvat ehdottomasti jouluperinteisiin. Aattoiltana sukulaiset kokoontuvat ruokapöydän ääreen ja ruokailu kestää myöhäiseen yöhön.

Alkuruokana on monenlaisia lihaleikkeleitä, juustoja ja oliiveita sekä friteerattuja katkarapuja ja mustekalarenkaita. Mustekalasalaatti ja tomaattikastikkeessa kypsennetyt mustekalat juhlistavat joulua. Pääruokana tarjotaan spaghetti alle vongole eli simpukkapastaa. Toisena ruokalajina on friteerattua lipeäkalaa ja ankeriasta. Kalapitoisten ruokien seurana on insalata di rinforzo eli kukkakaalisalaatti, joka nimensä mukaisesti vahvistaa ns. köyhää kala-ateriaa. Salaatin nimestä ja tarkoituksesta on monia erilaisia teorioita. Se on valmistettu etikassa säilötyistä paprikoista, papaccelle, anjoviksesta, oliiveista ja tietenkin kukkakaalista.

Tuoreiden hedelmien ja panettonen jälkeen aterian kruunaavat struffolit. Nämä värikkäät, hunajaiset pikkuiset pallot ovat napolilainen äkkimakea erikoisuus. Kaiken mässäilyn jälkeen tarjolla on vielä pientä naposteltavaa: pähkinöitä, rusinoita ja taateleita. Niitä syödään tombolaa pelatessa ja pähkinänkuoria voi käyttää pelinappuloina.

Joulupäivänä ylensyönti jatkuu ja pääruokana on pasta al forno. Uunivuokaan ladottu pasta pursuaa lihapullia, salamimakkaraa ja juustoa. Joulupäivänä valmistetaan yleensä liharuokia mutta moni haluaa minestra maritatan, kanaliemessä kiehuneen vihanneskeiton, jonka valmistamiseen kuluu ikuisuus. Kaikki kasvikset on puhdistettava huolellisesti ja keitettävä kukin erikseen (etukäteen tietenkin).

Täytyy todeta, että Napolissa joulupyhät kuluvat lähinnä ruokapöydän ääressä.

Teksti ja kuvat: Mia Mattila