Emilia-Romagnan kesä alkoi synkissä merkeissä

Toukokuu Emilia-Romagnassa oli tänä vuonna hyvin erilainen.

Vappupäivänä alkaneet rankkasateet saivat aikaan ensimmäiset tulvat, jotka kuivuivat kuitenkin melko nopeasti. Kunnes taas pari viikkoa ensimmäisen tulva-allon jälkeen alettiin jälleen varoittelemaan uusista mahdollisista tulvista. Ihmiset osasivat jo hieman varautua, mutta tuskin kukaan osasi kuvitella, kuinka paljon tuhoa tämä toinen tulva-aalto saisikaan aikaan.

Tiistai-iltana 16/05/2023 alkoi sataa vettä, kuten oli ennustettukin, ja jännitys tulvista lisääntyi. Moni ei nukkunut tuona yönä, kun suuria vesimassoja alkoi saapua kukkuloilta kaupunkeihin, Faenza ja Forlì täytyi vedellä. Vettä oli paikoin useita metrejä. Pienessä San’Agata Sul Santerno kylässä 2900 asukkaasta 2700 kärsi tuhoja joenpientareen sortuessa ja valtavan vesimäärä vyöryessä voimakkaana kohti asuinalueita tuhoten koteja ja yrityksiä. Ihmiset jäivät loukkuun koteihinsa pahimmillaan useiksi päiviksi ilman vettä, sähköjä ja tietoa siitä, milloin joku tulisi heitä pelastamaan.

Veden vihdoinkin laskiessa, kaikki sen aiheuttamat tuhot alkoivat paljastua yhä selvemmin. Kodit ja kadut olivat peittyneet paksun savikerron alle, kostea ja mädäntynyt haju leijui joka puolella, moni ihminen on kuvaillut näkyä aivan kuin olisi palannut ajassa taaksepäin, aikaan jälkeen sodan.

Kun suurin vesimassa oli laskenut eivät ihmiset jääneet surkuttelemaan vaan laittoivat kumisaappaat jalkaansa ja tarttuivat lapiohin. Erityisesti nuoret suuntasivat suurin joukoin tarjoaamaan apuaan sitä tarvitseville, nämä angeli del fango (saven enkelit) lapioivat väsymättömästi, välillä suuri väkijoukko yltyi laulamaan Romagna mia:a.

Alueelle on tullut niin pelastushenkilökuntaa kuin vapaaehtoisiakin koko Italiasta ja muualta Euroopasta. Tämä on ollut korvaamaton apu, sillä vielä parin viikon jälkeenkin osa aluista ja kodeista on veden ja saven alla ja raivaus-ja puhdistyöt jatkuvat varmasti vielä pitkään.

Poikki ollut moottorie Faenzan ja Forlìn välillä saatiin kuntoon jo muutamassa yössä. Myös poikki menneet junayhteyden korvattii nopeasti busseilla. Kesäkuun alussa lähes kaikki junayhteydet toimivat jo normaalisti, ainostaan muutamia pieniä pätkiä on edelleen korjauksen alla.

Romagnan alueen rantakohteet ovat ilmoittaneet, että kaikki alueen turismi on elvytetty ja he ovat valmiina vastaanottamaan turistit avosylin vastaan. Monen maanviljelijän menettäessä suurimman osan elinkeinostaan tulvissa, turismi tulee nousemaan vieläkin tärkeämpään rooliin tänä kesänä Emilia-Romagnan alueella.

Tervetuloa viettämään lomia Emilia-Romagnan alueelle!

Teksti ja kuvat: Kaisa Nokela