Evviva la musica italiana!

Monelle suomalaiselle italialainen musiikki on saattanut olla juuri se kipinä, jonka vuoksi on halunnut tutustua Italiaan ja oppia italiaa.

Suomessakin on soinut Al Banon ja Rominan, Umberto Tozzin ja Toto Cutugnon musiikki.

Tämän lisäksi monet suomalaiset iskelmät ovat alkuperältään italialaisia, kuten Laila Kinnusen Illalla, Illalla (Chella Llà), Paula Koivuniemen Aikuinen nainen (Maledetta Primavera) tai Katri Helenan Vasten auringon siltaa (Alle porte del sole).

Kuuluisin käännösiskelmä taitaa olla Kari Tapion Olen suomalainen (L’Italiano), joka soi häissänikin.

***

Itse en tunnusta, että kiinnostukseni Italiaan olisi syntynyt musiikin kautta, vaikka joskus 1980-luvun alussa ostin Suomessa ensimmäisen kasettini, joka oli nimeltään Italian Disco.

Se saattoi kuitenkin olla enne, sillä kymmenen vuotta sen jälkeen saavuin Italiaan ja monen mutkan jälkeen jäin myös tänne.

***

Lopulta minäkin rakastuin italialaiseen musiikkiin.

Musiikkia tulvi radiosta, cd-levyiltä, pianobaareissa, ja se alkoi kuulua tärkeisiin hetkiin elämässäni Italiassa.

Musiikki herättää vieläkin paljon muistoja.

Muistan kuuman kesän Napolissa ja meren kutsuvan tuulen, kun kuulen Luca Carbonin Mare Maren.

(Vasta jälkeenpäin ymmärsin, että laulu kertoi Bolognasta.)

Muistan, miten istuin ystävieni kanssa Napolissa parvekkeella kuuntelemassa muutaman korttelin päässä Piazza Plebicitolla pidettyä konserttia, kun kuulen Lucio Dallan Caruson.

Tai muistan erään tärkeän uuden vuoden aamun Napolissa, kun katsoin auringon nousevan Vesuviuksen yllä, kun kuulen Antonella Ruggieron Ti senton.

Lauluja, jotka kuuluvat muistoihini, on hyvin pitkä lista, ja ne ovat saaneet minut kiintymään Italiaan vielä entistä vahvemmin.

***

Musiikin kautta on syntynyt muistoja, mutta musiikin kautta olen myös tutustunut parhaiten italialaisten sielunmaisemaan.

Uskonkin, että jos haluaa ymmärtää Italiaa, taiteen, historian ja politiikan tuntemuksen lisäksi on tärkeää tutustua populaarikulttuuriin.

Elokuvien, tv-ohjelmien ja muiden vastaavien viihdeilmiöiden tuntemus mahdollistaa yhteisten keskusteluaiheiden löytämisen italialaisten kanssa sekä opettaa maassa maan tavoille eli sisäistämään Italian tapakulttuuria ja arvoja.

Musiikilla on ollut erityisen merkittävä Italian rooli populaarikulttuurissa.

Italian populaarimusiikin suuruuksia ja hittien luojia ovat olleet jo mainitun Lucio Dallan lisäksi Domenico Modugno, Claudio Villa, Renato Carusone, Eugenio Bennato, Paulo Conte, Rino Gaietano, Ivano Fossati, Mina, Lucio Battisti, Mia Martini, Lorena Berté, Fabrizio De André, Antonello Venditti, Pino Daniele, Francesco De Gregori, Claudio Baglioni, Eduardo Bennato, Patty Bravo, Ornella Vanoni, Vasco Rossi, Enrico Ruggeri, Alberto Camerini, Donatella Rettore, Luca Carboni, Raf, Fabio Concato, Ricchi e Poveri, Fiorella Mannoia Amedeo Minghi, Luca Barbarossa, Mimmo Locasciulli, Gianna Nannini e Biagio Antonacci.

Jotkut heistä jatkavat edelleen laulamista, jotkut ovat siirtyneet sivuun, toiset ovat poistuneet keskuudestamme, mutta edelleen 2000-luvulla heistä puhutaan usein ja heidän musiikkiaan kuulee tavan takaa.

Monet näistä artisteista ovat tulleet kuuluisiksi San Remon musiikkifestivaalin ansiosta.

San Remon musiikkifestivaalit ovat olleet jo pitkään italiaisen populaarimusiikin suurin esiintymislava ja tärkeä osa Italian musiikkihistoriaa.

Festivaalit pidetään joka vuosi alkutalvesta San Remossa, Ariston-teatterissa, ja tapahtuma televisioidaan kaikelle kansalle.

Festivaalit kestävät 4–5 päivää, ja tunnelma on sekoitus karnevaalia ja gaalaa.

Pääosassa on musiikki, mutta tärkeää osaa näyttelevät myös festivaalin juontajat sekä kutsuvieraat: italialaiset näyttelijät, urheilutähdet tai laulajat.

San Remossa on myös esiintynyt ulkomaalaisia kuuluisuuksia kuten David Bowie, Bruce Springsteen, Madonna ja Whitney Houston.

Varsinkin juontajien ja esiintyjien vaatteet saavat lehdistössä paljon huomiota. Festivaalin juontajia ja esiintyjiä myös kritisoidaan ankarasti, ja Ariston-teatterin lava onkin esiintyjille aina jännittävä paikka riippumatta siitä kuinka kokeneita esiintyjiä he ovat.

***

San Remon festivaalien jälkeen laulut soivat radiossa pitkään, ja nuoret tuntemattomat artistit saavat tuulta siipiensä alle. Näin kävi esimerkiksi Eros Ramazzottille, Vasco Rossille ja Laura Pausinille.

Osallistuminen San Remon festivaaleihin on hyvää mainosta niin esiintyjille kuin heidän musiikilleen, joten tapahtumaan pääsemisestä kilpaillaan.

On tosin niitäkin artisteja, jotka kieltäytyvät San Remosta, ja pitävät festivaaleja liian kaupallisena tapahtumana.

Festivaalit jakavat myös italialaisia. On niitä, jotka katsovat San Remoa ja niitä, jotka eivät katso San Remoa, mutta silti tietävät siitä kaiken.

***

Myös vuoden 2021 viisuvoittaja Måneskin kilpaili San Remossa osallistuttuaan ensin Italian X-Factoriin.

Kaikkien yllätykseksi Måneskin voitti San Remon festivaalin, vaikka ei edustanut perinteistä italialaista melodista musiikkia.

Voittonsa johdosta Måneskin pääsi esiintymään Euroviisuihin.

Loppu onkin historiaa, jonka seurauksena vuoden 2022 Euroviisut pidetään Torinossa.

***

Itse olen seurannut enemmän ja vähemmän tiiviisti San Remon musiikkifestivaaleja 30 vuoden ajan, riippuen siitä ketkä ovat juontajina tai esiintymässä.

Kun saavuin Italiaan, San Remon festivaali oli väsähtänyt kaavoihinsa.

Sitä juonsivat pitkään ensin Mike Buongiorno, ja sitten Pippo Baudo.

Heidän rinnallaan esiintyi kauniita nuoria naisia upeissa muotiluomuksissa, joille ei annettu vuorosanoja.

Tämä epäkohta on onneksi korjaantunut viime vuosina, mikä kertoo myös siitä, että vihdoinkin italialaisessa yhteiskunnassa naisen asema on muuttumassa.

Tänä vuonna seurasin San Remoa joka ilta siksi, että festivaali tarjosi tällä kertaa hyvää musiikkia ja viihdettä, mutta myös siksi, että se pieni italialainen, joka asuu minussa koki, että festivaali on jo olennainen osa perinteitäni Italiassa.

Suosittelen, että kuuntelette italialaista populaarimusiikkia myös menneisyydestä, jos haluatte tutustua Italiaan monipuolisesti.

Oma matkani italialaisen musiikin maailmaan jatkuu toki edelleen pinnalla olevien artistien, kuten Tiziano Ferron, Eloiden, Cesare Cremoninin, Mario Biondin, Bianca Atzein musiikin avulla, jotka lujittavat kiintymistäni ja rakkauttani Italiaan.

Teksti ja kuvat: Sanna Kristiina Salo

* Euroviisufinaali 2022 lauletaan lauantaina 14.5. Torinossa. Italiaa edustavat Mahmood ja Bianco kappaleella Brividi.