Näillä vinkeillä loihdit nopeasti suomalaisen joulun

Joulu Italiassa, ja haluat tarjota rakkaimmillesi perinteisiä suomalaisia jouluherkkuja, mutta mistä raaka-aineet?

Kokosimme listan vinkkejä, miten perinteisen suomalaisen jouluherkkupöydän voi helposti luoda myös Italiassa.

***

Riisipuuron keittäminen onnistuu hyvin riso originario -riisillä.

Ennen keittämistä riisi kannattaa huuhdella kylmän veden alla siivilässä, sillä joissakin merkeissä riisin pinnassa on paljon tärkkelystä.

Huuhtelemalla pääset eroon liiasta tärkkelyksestä eli riisistä tulee irtonaisempaa eikä puuro paakkuunnu keitettäessä.

Maitona latte interno eli täysmaito tuo puuroon täyteläisen maun.

Älä unohda piilottaa puuroon mantelia!

***

Riisipuuron kaveriksi voit keittää luumukiisselin tai sekametelisopan.

Tarvitset vain kuivattuja luumuja, aprikooseja, omenaa ja päärynää, sokeria, kanelitangon ja perunajauhoja.

Raaka-aineet löydät helposti lähes jokaisesta kaupasta.

Halutessasi voit ripotella puuron päälle vain sokeria ja kanelia. 

Joulun helppona jälkiruokana voit tarjoilla luumukiisseliä tai sekametelisoppaa kermavaahdon kanssa.

***

Jouluun kuuluvat myös sillit ja graavilohi.

Niitä löydät helpoimmin Ikeasta, josta voit napata mukaasi myös puolukkahilloa, glögiä, Dumle-suklaata ja toffeeta, pipareita tai piparitaikinaa ja pakastetun joulukinkun.

Ikeasta löydät myös sekoituksen Suomea ja Italiaa kaneli-metsämarja -panettonen muodossa.

***

Entä, jos Ikean pakastekinkku ei miellytä?

Jos haluat päästä helpolla, voit korvata perinteisen suomalaisen joulukinku porsaan satularullalla (porchetta d’ariccia).

Voit myös pyytää lihatiskiltä prociutto frescoa ja suolata sen.

Iso luullinen coscia voi monelle olla liian suuri, mutta voit pyytää lihakauppiasta leikkaamaan cosciata-palan joka sopisi arrostoksi.

***

Kinkun kanssa sopii hyvin jouluinen konjakkisinappi, jonka voit valmistaa esimerkiksi Marttojen ohjeella.

Erilaiset laatikot kuuluvat nekin joulupöytään.

Peruna- ja porkkalaatikko on helppo valmistaa myös Italiassa.

Mikäli haluat imelletyn perunalaatikon, kannattaa imellytys tehdä uunissa, sillä Italiassa sisätiloissa on useimmiten kylmempää kuin Suomessa.

Lanttua on Italiasta vaikea löytää, mutta rapa bianca ja rutabaga muistuttavat kuitenkin maultaan Suomen lanttua.

Kokeilemalla löydät oman suosikkisi.

Lanttulaatikon sijaan voit myös kokeilla vaikkapa bataattilaatikkoa (batate americane rosse) tai kurpitsalaatikkoa.

Kurpiksaksi sopii myskikurpitsa eli zucca muscade tai zucca lunga.

***

Rosolli on perinteinen suomalainen joululisuke, joka onnistuu vaivatta myös Italiassa.

Keitä peruna, porkkana ja punajuuri. Leikkaa sitten juurekset kuutioiksi ja lisää joukkoon maun mukaan omenaa, sipulia ja maustekurkkuja (cetriolini sottaceto).

Punajuurella värjätty kermavaahtokastike kruunaa rosollin ja täydentään sen makua.

Lisää kermavaahdon joukkoon loraus valkoviinietikkaa, suolaa ja sokeria ja punejuurenlientä sekä halutessasi myös hieman sinappia.

***

Joulutortut ovat kuuluvat ehdottomasti jouluun.

Voitaikinan voit valmistaa voista, venhäjauhoista ja maitorahkasta.

Maitorahkaa löydät esimerkiksi Lidlista formaggio fresco quark -nimellä.

Valmistaikinana pasta sfoglia käy myös hyvin. Voit halutessasi kaulia kaksi taikinalevyä päällekkäin. Tällä konstilla saat hieman paksumman, enemmän suomalaista torttutaikinaa muistuttavan levyn.

Hyvää luumuhilloa löytyy lähes jokaisesta kaupasta.

Halutessasi voit valmistaa tietenkin hillon myös itse. Se onnistuu helposti keittämällä kuivattuja luumuja tilkassa vettä ja survomalla pehmenneet luumut kevyesti. 

***

Mikali haluat vaihtelua perinteisiin jouluisiin ruokiin, voit  kokeilla suolaisia joulutorttuja.

Täytteeksi sopii esimerkiksi kylmäsavulohesta, tuorejuustosta, paprikasta ja tillistä valmistettu tahna.

***

Kokeile myös suklaista piparkakkurahkaa. Tarvitset sitä varten:

200g maitosuklaata

2 dl kuohukermaa

250 g rahkaa (quark)

8 kpl piparkakkuja

Sulata suklaa kulhossa kuumassa vesihauteessa tai mikrossa. Anna jäähtya hieman. Ole varovainen, ettei suklaa juoksetu. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Yhdista suklaa ja rahka ja kääntele seos sitten kevyesti kermavaahdon joukkoon. Murskaa muutama piparkakku ja sekoita kevyesti seokseen. Käytä loput piparkakut jälkiruokamaljojen koristeluun.

Herkullista joulua kaikille Noi-lehden lukijoille!

Teksti: Kaisa Nokela

Kuvat: Marjo Kaislasuo