Pizza Village Napoissa

Kesäkuu hujahti hetkessä ohi, ja Napolissa järjestettiin Pizza Village -tapahtuma jo 12:tta kertaa. Napolin messukeskuksessa (Mostra d’Oltremaressa) pizzan ystävät pääsivät maistelemaan ja ihailemaan maukkaita pitsoja ja pitsantekijöiden työnäytöksiä 14. – 23.kesäkuuta välisenä aikana.

Suuri messualue oli varattu kokonaan pitsakulttuuria varten: yli 30 000 m2 tilaa ja jopa 200 pitsamestaria  (mm. Sorbillo, Porzio…) Sisäänpääsy messualueelle on ilmainen mutta messuilla kävijän on mahdollista ostaa menu, joka maksaa 15 euroa ja sisältää pitsan, juoman, kahvin ja jälkiruuan.

Makoisia ja mielenkiintoisia hetkiä pitsamaailmassa täydensivät musiikkiesitykset, joita oli järjestetty joka illalle. Esiintyjät olivat kuuluisia napolilaisia ja italialaisia tämän hetken suosikkiartisteja. Esiintyjinä olivat mm. Francesco Gabbani (Italian edustaja Euroviisuissa 2017), Petit (tämänvuotinen Amici-ohjelman loppukilpailija) , Clementino (suosittu räppäri) ja tietenkin Napolin oma poika (jo iso mies ja kuuden lapsen isä) monitaiturimuusikko Gigi D’Alessio. Osaa vierailijoista tosin harmitti, sillä suosittu artisti Geolier perui esiintymisensä viime hetkellä.

Kokonaisuudessaan tapahtuma oli hyvin menestynyt: tämä vuonna kävijöitä oli jopa 12 %:a enemmän kuin viime vuonna. Napolin kaupunginjohtaja Gaetano Manfredi kävi avaamassa tapahtuman, ja Italian matkailuministeri Daniela Santanchè vieraili luennoimassa turismia käsittelevässä kokouksessa.

Napoli on nykyään suosittu matkailukohde ja tätä Napoli-intoa halutaan nostattaa, jotta matkailijoiden määrä lisääntyisi. Paikallisen yliopiston edustajat ja eräät lääkärit puolestaan luennoivat pitsan hyödyistä. Sehän valmistetaan yksinkertaisista aineksista (jauhot, öljy, tomaatti ja juusto) ja  paistetaan puu-uunissa, joten lopputuloksena on maukas ja kevyt tuote.

Kymmenen päivän ajan kuuluisat pitsamestarit  esittelivät taitojaan, ja tapahtumassa valittiin erilaisin tittelein monia pitsamestareita. Napolilainen pitsantekotaito onkin nykyään (vuodesta 2017 alkaen) päässyt Unescon maailmanperintölistalle ei materiaalisena asiana.

Pitsa on siis oma taitolajinsa. Lapsetkin saivat kokeilla kokkaustaitojaan Casa Caputon keittiössä, missä nuorille opetettiin pitsamaailman salaisuuksia. He pääsivät tekemään taikinan alusta alkaen  – ja tietenkin myös maistamaan omia luomuksiaan. 

Koko tapahtumassa on rento henki, kaikki sujui järjestelmällisesti (mikä ei aina ole itsestäänselvyys Napolissa…). Myös sää suosi tapahtumaa mukavasti. Radiokanava RTL 102,5 on tapahtuman virallinen radioasema, joka seurasi ja kommentoi kaikkea koko tapahtuman ajan.

Seuraava Pizza Village -tapahtuma järjestetään Milanossa 4.9.-8.9.2024 (jo toista kertaa). Syyskuun lopulla puolestaan (19.-22.9.2024) napolilainen pitsakulttuuri rantautuu Lontooseen, missä järjestetään ensimmäinen Pizza Village -tapahtuma.  Ja ensi vuonna tervetuloa tietenkin Napoliin kesäkuussa!

Teksti ja kuvat: Miia Mattila